marmaray – dertli sözlük
üsküdar çıkışları neden bu kadar estetikten yoksun ve mimar sinan in eserleriyle kendini bulan meydana adeta hakaret gibi tasarlanmış diye söylenmeden edemediğim metro. bu pazar seçim olsa akp ye oy verecek olsam marmaray için verirdim .
ayrılık çeşmesihattın son istasyonudur.kadıköy-kartal metro hattına aktarma yapma imkanına sahipsiniz. ayrıca,natilius alışveriş merkezinehaydarpaşa numune hastanesinesiyami ersek kalp ve göğüs hastalıkları hastanesinemarmara üniversitesi haydarpaşa kampüsüne ve gata askeri hastanesine ulaşma imkanına da sahipsiniz.duraktan çıkıldıktan sonra durağı arkanıza alarak sol tarafa doğru ilerlemeye başlayınca yolu değiştirmeden ilerlerseniz eğer kadıköy yürüme mesafesinde 20 25 dakika sürmekte. kadıköy meydana ulaşınca zaten iett durakları orda bulunmakta. anadolu yakasında ulaşmak istediğiniz her alan için iett bulunmakta. ayrıca vapur seferlerine ulaşma imkanınız da bulunmakta. eminönü-karaköy, beşiktaş-adalar tarafına gitmek isteyen kişiler için meydan da bir çok seçenek bulunmakta. kadıköy-kartal metro hattının kadıköy durağı da bu meydana çıkmakta aynı zamanda.ayrılık çeşmesi durağından çıkıldıktan sonra durağı arkanıza alarak sağa doğru hiç bir yöne sapmadan ilerlemeye başlayınca haydarpaşa numune hastanesi siyami ersek kalp ve göğüs hastalıkları hastanesi marmara üniversitesi haydarpaşa kampüsü ve gata askeri hastanesine ulaşma imkanına sahip oluyorsunuz.duraktan yürüme mesafesi ile her üç hastanede 20 25 dakika uzaklıkta. ama yürüyemem diyorsanız eğer ayrılık çeşmesi durağından çıkınca iett ye binip numune hastanesi durağında inebilirsiniz.siyami ersek ve numune hastanelerinin girişi aynı kapıdan olmakta ama giriş kapısından biraz ilerledikten sonra sola dönülünce siyami erseğe sağa dönünce de numune hastanesine gidilmekte. gata askeri hastanesi ve marmara üniversitesi haydarpaşa kampüsü ise yolun karşısında bulunmakta. siyami ersek'in acilinin olduğu çıkışından çıkılıp karşıya geçilince gata ya ve kampüse giriş yapabilmektesiniz. şuanlık beş durağı bulunan marmaray hakkında verilebilecek bilgiler bu yönde.
üsküdar durağıtramvayın denizin altından çıktığı duraktır.harem, 2 tane üsküdar meydan, vapur iskelesi ve hakimiyet-i milliye caddesi olmak üzere beş tane giriş çıkış noktası bulunmaktadır. harem, üsküdar meydan ve vapur iskelesi girişleri sahil boyunca bulunmakta ama hakimiyet-i milliye girişi arka tarafta kalmakta. sahile tarafına dönmek için küçük bir dönemeç geçmeniz gerekmekte. gerçi bu benim yaşadığım kısmı. kolay yolu bilenlerde vardır. üsküdar da yaşayanlar veya oranın tiryakisi olanlar gibi.üsküdar denildiğinde başka söze gerek kalmıyor zaten. bir taraf kız kulesi güzelliğine gebe iken bir tarafta boğaziçi köprüsü manzarasına gebe olmakta. kız kulesi manzarasına çay içmek isterseniz orda bir sürü yer bulunmakta. merdivenler minderler ile süslenmiş bulunmakta. orda oturmak istemiyorsanız bile oturulacak masalar mevcut. çay fiyatları bardağa göre değişen bir ücrete tabi. ama üsküdar da kız kulesine karşı gelen kişiler hele ki eğer sevgili ise oranın gül satan, fal bakan, çekirdek satan, dilek balonu satan satıcıları yüzünden kolay kolay huzur bulamıyor ama işin aslında gidilmeye değer bir yer.deniz, kız kulesi, çay ve huzur kelimelerinin en güzel anlamı üstlendiği yer orası.
sirkeci durağıtramvayın denizin altına girdiği duraktır.duraktan çıkıldıktan sonra bir çok yere ulaşma imkanı sağlamaktadır.duraktan çıkar çıkmaz hemen karşısında bağcılar-kabataş tramvay hattı bulunmakta ve bu hat ile bir çok yere ulaşım imkanı sağlanmakta.duraktan çıkıldıktan sonra bir tarafı eminönü diğer tarafı ise sultanahmet olmak üzere bir çok tarihi yere ulaşma imkanına sahip oluyorsunuz.yürüme mesafesi ile eminönü sahile geçip balık ekmek keyfi yapabilirsiniz. çarşılarında gezip güzel şeyler satın alabilirsiniz. meydanda bulunan büyük camisinde namazınızı kılıp okunan ezanın güzelliğini masmavi denizin güzelliği ile birleştirerek tadına doyulmaz bir güzellik yaşatabilirsiniz kendinize. belki etraf fazla kalabalık olur ve ses çok olur ama yine de tadı bir başka olur bu güzelliğin.ister yürüyerek ister tramvay hattı ile sultanahmet, gülhane, yerebatan sarnıcı gibi bir çok tarihi yere ulaşabilirsiniz.ya da orda bulunan kafelerde bir şeyler yiyip içebilirsiniz. gerçi biraz pahalı ama güzel yerler var. :)
yenikapı durağı yenikapı durağı bir çok ulaşım hattına geçiş imkanı sağlama özelliğine sahip.yenikapı-hacıosman tramvay hattınayenikapı-atatürk havalimanı metro hattınayenikapı-kirazlı metro hattına veido terminaline ulaşım imkanı sağlamakta.taksim taraflarına geçmek isteyen kişi yenikapı istasyonunda hacıosman metro hattına aktarma yaparak taksime çok rahat bir şekilde ulaşabilir. metro kalabalık ise eğer i̇stanbul nüfusundan dolayı mazur görün. :)yenikapı-atatürk havalimanı metro hattına geçmek isteyen yolcular içinde büyük bir tabela ve oklar ile yol gösterimi yapılmakta. ama anlayamıyorum diyorsanız da kime sorsanız gösterir.havalimanı hattı ile kirazlı hattına geçiş aynı turnikeler tarafından olmakta ama ilk inilen yürüyen merdivende havalimanı hattına, ikinci inilen yürüyen merdivende ise kirazlı hattına geçiş yapılmakta.ama yanlış binilse bile iki hatta otogar istasyonuna kadar aynı duraklardan geçmekte olduğundan dolayı yanlış binmiş bile olsanız otogar istasyonunda inerek kirazlı aracına aktarma yapabilirsiniz.ido terminaline ulaşmak için ise çıkışından çıkıldıktan sonra sahile doğru biraz yol yürümek gerekmekte. terminalin kendisi yakın dahi olsa girişi için biraz dönülmesi gerekmekte.
kazlıçeşme durağı kazlıçeşme durağı zeytinburnu ilçe sınırları içinde bulunmakta ve hattın ilk durağı olma özelliğini taşımakta.zeytinburnu ilçesinde bulunan herkes ister iett ile olsun ister minibüs ile olsun çok rahat bir şekilde durağa ulaşabilmekte.durak evlerine yakın olan kişiler veya yürüme ile ulaşabilecek olan kişiler yürüyerek de çok rahat bir şekilde ulaşabilmekte. duraktan inildikten sonra ise ulaşmak istediğiniz yere göre iett duraklarında iett araçları beklenebiliyor ve ulaşım kolaylığı sağlanabiliyor.
kazlıçeşme-yenikapı-sirkeci-üsküdar-ayrılık çeşmesi olmak üzere beş durağı bulunmakta ve i̇stanbul'un iki yakası arasında ulaşım kolaylığı sağlamakta.
yeni açılan bir tramvay hattıdır. şuanlık beş durağı bulunmakta. ilerleyen yıllarda sayısının artacağı beklenmekte.
reklamı yapılırken hız ve vakte vurgu yapıldı çoğunlukla. marmaray durağının içindeyken, karşıya geçmek sahiden çok çabuk. mesele oraya varabilmek. ornegın yenikapı durağı'na varıp üsküdar'a geçmek istiyorsunuz. fatih'ten ulaşım olmadığından yürümek zorundasınız. (yaklaşık 15 dk).

bir diğer sıkıntı, üsküdar marmaray'dan binip sirkeci'de indiyseniz, 6-7 yürüyen merdiven sonrası gökyüzünü görebiliyorsunuz. yürüme mesafeleriyle 10 dakikanızı aşıyor. bu anlamda da vakit katlanıyor, pek pratik değil.

marmaray istasyonları yakınındaysanız, yürüyen merdivenleri vs önemsemiyorsanız işinizi kolaylaştırabilir.

ayrıca atlanan en önemli nokta, marmaray'ın iç dizaynı. oturma koltukları yanyana/bitişik. taksim-osmanbey metrosunda da aynı oturma stili var. o metroya her bindiğimde neden insanları birbirlerine bu kadar yapıştırıyorlar, ayaktaki yolcularla yakınen yüz-beden teması kurmak zorunda mıyım diye düşünüyordum. sonra, sanırım başka ülkenin eski metrosunu aldılar, yenilemediler demiştim. (*)

marmaray'da da görünce bilinçli istifleme sistemi zihniyeti sonucu olduğunu gördüm. oturma koltukları karşılıklı ve dikine sıralanmış. ayakta size doğru yönünü dönmüş yolcuyla yakınlık gerçekten rahatsız edici. bugün bir konferansta konuşmacı abi de (*) bu şikayeti belirterek yakın zamanda düzeltileceğini söyledi. umarım bizim, müslümanların, değerlerine, yaşam tarzlarına uygun ulaşım sistemleri kurulur.
cumartesi günü bir grup arkadaş üsküdar'dan fatih'e (saraçhane) gitmek üzre marmaray'a bindik.
marmaray -ücretsiz de olunca- insanlarda şok etkisi oluşturmuş. ailecek çoluk çocuk gezintiye çıkar gibi sırf marmaray'ı denemek için binenler, her anı fotoğraflayanlar, heyecanlı ve meraklı bakışlar ve metrobüs'ü aratan bir kalabalık..
üsküdar'dan, kartal'dan, maltepe'den insanlar var. hepsi heyecanlı, hepsi mutlu ve minnettar.
yaşlıca bir teyze 'oğlum zeytinburnu'da oturuyor. eskiden oğlumu görmeye gitmem 2 saati buluyordu. şimdi yarım saatte oğlumun evindeyim. artık her gün gideceğim' diyordu.
hülasa; binbir güzelleme arasında 4-5 dakikada yenikapı'ya vardık. ordan da 15 dk yürüyüp, 20 dakikada fatih'e varmış olduk.

ha, fatih'e geçecek olsam, marmaray'ı kullanmam. marmaray'la gidince 20-25 dk, vapur'la gidince 40 dk. aradaki 20 dakika fark için vapur sefasından vazgeçilmez.
fakat artık zeytinburnu, esenler, (bağlantı yolları da tamamlanınca) bağcılar, bakırköy gibi ilçelerle anadolu yakası arasındaki mesafede ciddi bir azalma var.
tersi durum da anadolu yakasındaki ilçeler için geçerli.

ancak şunu da unutmamak gerekir. istanbul trafiği insanlar araç satın aldıkça bitmez. marmaray, metrobüs, metro gibi toplu taşıma alternatifleri toplu taşıma kullanan halkın ulaşımının daha hızlı ve konforlu olmasını sağlıyor.
ulaşımı özel araçları ile sağlamak isteyenlerin trafik çilesi aynen devam ediyor.
toplu taşıma kullanan halkın ulaşım alternatiflerinin artması özel araç trafiğinden daha mühim bir mesele olduğu için, mesele yok.
ben hoşnutum.