marmaray – dertli sözlük
reklamı yapılırken hız ve vakte vurgu yapıldı çoğunlukla. marmaray durağının içindeyken, karşıya geçmek sahiden çok çabuk. mesele oraya varabilmek. ornegın yenikapı durağı'na varıp üsküdar'a geçmek istiyorsunuz. fatih'ten ulaşım olmadığından yürümek zorundasınız. (yaklaşık 15 dk).

bir diğer sıkıntı, üsküdar marmaray'dan binip sirkeci'de indiyseniz, 6-7 yürüyen merdiven sonrası gökyüzünü görebiliyorsunuz. yürüme mesafeleriyle 10 dakikanızı aşıyor. bu anlamda da vakit katlanıyor, pek pratik değil.

marmaray istasyonları yakınındaysanız, yürüyen merdivenleri vs önemsemiyorsanız işinizi kolaylaştırabilir.

ayrıca atlanan en önemli nokta, marmaray'ın iç dizaynı. oturma koltukları yanyana/bitişik. taksim-osmanbey metrosunda da aynı oturma stili var. o metroya her bindiğimde neden insanları birbirlerine bu kadar yapıştırıyorlar, ayaktaki yolcularla yakınen yüz-beden teması kurmak zorunda mıyım diye düşünüyordum. sonra, sanırım başka ülkenin eski metrosunu aldılar, yenilemediler demiştim. (*)

marmaray'da da görünce bilinçli istifleme sistemi zihniyeti sonucu olduğunu gördüm. oturma koltukları karşılıklı ve dikine sıralanmış. ayakta size doğru yönünü dönmüş yolcuyla yakınlık gerçekten rahatsız edici. bugün bir konferansta konuşmacı abi de (*) bu şikayeti belirterek yakın zamanda düzeltileceğini söyledi. umarım bizim, müslümanların, değerlerine, yaşam tarzlarına uygun ulaşım sistemleri kurulur.