kuraniyyun – dertli sözlük
"kuran bize yeter. hadislerin hepsi uydurmadır." diyerek sapıklığa düşmüş bir topluluk. hadisleri inkar ederler ve böylece necm suresi 2. ve 3 ayetle çelişerek iman noktasında sapıklığa düşerler.
sizin de dikkatinizi çekmiştir son yıllarda bu akıma mensup kişi sayısı artıyor. bu arkadaşlar sosyal paylaşım sitelerinden tutun video paylaşım sitelerine kadar her türlü platformda fikirlerini başarıyla yayıyorlar. en önemli müdavimlerinden birisi kuşkusuz edip yüksel'dir. ''19'' müptelası bu herif tevbe suresinin iki ayetini ''19'' kuralına uymuyor diye inkar etmişti. video; (http://www.dailymotion.com/video/xz2mzh_edip-yuksel-kur-an-i-kerim-den-ayetleri-inkar-ediyor_news)

başta ateistler olmak bir çok kesim islam'ı hadisler üzerinden vurma çabasında. sahih hadisler olduğu gibi ne yazık ki çeşitli nedenlerden dolayı peygambere isnat edilen uydurma hadisler de mevcut. mevzu hadisler var diye tüm hadis ilmini çöpe atmak. çok büyük ahmaklıktır. kur'an dinin teorik kaynağıdır, pratikte ise kaynak peygamberdir. bunu kabul edemiyor bu arkadaşlar...

ayrıca ''tek kaynak kur'an'dır'' diyen bu güruhlara karşı çıktığınızda sizi rahatlıkla kafir olmakla suçlayabiliyorlar. tek kendileri akıllı ve düşünen müslümanlardır. diğerleri sapıklığa düşmüş düşünemeyen kişilerdir.
ışid bunun antitezidir çünkü uygulamalarının ekserisini sahih olmayan-eksik anlaşılan rivayetlere ve hurafelere dayandırır.

kendilerine kuraniyyun diyen çok farklı gruplardan söz edilebilir. tek bir fırka yok.
içlerinde gerekli olan, uç da olsa varlığı islam düşüncesinin gelişimi açısından faydalı olanlar vardır.
islam düşüncesi farklılıkları tekfir-tecrit ettiği gün durakladı. biz bundan beri olalım.
hadisleri yok sayan bir zümre. bu kesim genel itibariyle tarihselcilik çizgisindedir. kur'an'ı anlamak için hadislerin ve rivayetlerin olmaması gerektiğinden bahseder. mealcilikten biraz daha farklıdır. kur'aniyyun daha çok ilmi kesimde yaygındır. kur'an'ı tefsir edecek kadar arapçayı bilen bir zümre. mealciler böyle değildir.

kur'an'ın kur'an ile tefsiri konusu biraz bu zümre tarafından sahiplenilmektedir. geliştirdikleri tezler daha çok fazlurrahman'ın görüşlerinin biraz benzeridir. aslında ankara ilahiyat ekolü de diyebiliriz. ilahiyatçılar ankara ekolünü bilirler.

ışid ise bunların tam tersidir. vahhabilik de öyle. zaten ışid vahhabiliğin bir başka yorumu. vahhabilik de ibn-i teymiyye selefilik düşüncesinin bir başka yorumu. bu gruplar hanbeli mezhebi'nden ayrılmışlardır. hanbeli mezhebi ise hadis ehlidir.

vahhabilik ameli manada hanbeli mezhebinin aşırı bir yorumudur. hadislerin zayıf, sahih ayrımına dikkat etmeden, kur'an ve hadislerle amel ederken maslahatı gözetmeyen bir yapıdadır. hadislerin sebeb-i vürudunu, ayetlerin sebeb-i nüzulünü hiçe sayarlar. bu durum, onları hadislerle ve sünnetle günümüzde aynen amel edilebileceği görüşünü savunmalarına neden olur. kaşık bid'at, kullanmayalım gibi uçuk görüşleri buradan gelir.

her neyse kur'aniyyun'u geçmiş zamandaki mezheplerden birisine benzetecek olursak, mutezile uygundur. akılcı bir düşünce yapısıdır.

kur'aniyyun bizim için örnek zümre değildir. tıpkı vahhabilerin ve selefilerin örnek zümre olmadığı gibi. ama müslümanlar için fikri bir zenginliktir.
"son zamanda -çok- artmaktadır" zannının pohpohlamasından bu güruhta nasibini almıştır. efendim birşeyin çok arttığı yok. iletişim araçlarıyla söylenenin az gayretle çok zümreye ulaşması var. informasyon yığınıyla deformasyona çalışan kliklerin şişirerek önümüze düşürmesi ile algı yaratılmaktadır.

ayrıca bu mealcilik durağan bir yer değildir, bir geçiş sürecidir, hususan gençler bir vakit durduktan sonra deistliğe, sonra ateistliğe, sonra hiçliğe, en son mezara yahut tekrar nitelikli bir okumayla islama geçtiği o seyrisülukta bir durak olmuştur. ahirzaman babadan müslüman gençliğin hali budur. cehlin skeptiğiyle ilim meraklısının septiğini karıştırmamak lazım. gençlerimiz cehlin bukağısıyla diyar diyar gezmektedir, içimizden kim gezmemiştir.