satranç – dertli sözlük
görsel hafıza ve savunma-hücum eksenli algoritmalara dayanan akıl oyunu. birçok zihinsel ve duyuşsal meziyeti geliştirdiği söylenebilir.
satranç müthiş bir tasavvufi öğretidir. her taşın derin anlamı vardır. satrancı iyi bilenler hayatta daha hızlı başarı sağlarlar.
günümüzde satranç "zeka oyunu" olarak nitelendirilip teşvik edilse de olaya bir de i̇slami açıdan bakmamız gerekmektedir. hz. ali (r.a.) “satranç acemlerin kumarıdır” diye satrancı hoş karşılamaz; sahabe-i kiramdan ebû musa el-eşarî, “satrancı ancak günahtan sakınmayanlar oynar” demiştir; büyük fıkıh âlimi i̇brahim en-nehâî ise kendisine satranç hakkında sorulduğunda, “o lânetlenmiştir” demiştir; abdullah ibni ömer, “satranç diğer kumarlardan daha kötüdür” derken i̇mam-ı mâlik satrancı tavla gibi değerlendirmekte ve haram saymaktadır. şâfiî mezhebinin kudretli âlimlerinden i̇mam nevevî bu hususta şöyle der: “satranç, âlimlerin çoğuna göre haramdır. bir kimse bu oyun sebebiyle bir namaz vaktini geçirir veya bir menfaat karşılığında oynarsa bize göre de haramdır.” ayrıca hanefî ulemasından i̇bni âbidin, satranç için, “haramdır, bizim mezhebimizde büyük günahtır” demişlerdir.
stefan zweig tarafından kaleme alınan psikolojik kurgu romanıdır. orjinal roman dili almanca olup, almancadaki ismi ise schachnovelle'dir. hayatında hiç kimseyle satranç oynamamış bir avukatın kitaplardan öğrendikleriyle bir dünya şampiyonunu yenmesini anlatmaktadır. kitabın kendi şahsımca analizini yapmak gerekirse de;

grilerle dolu bir kafa...
bu grilere izin vermeyen duygular...
bir satranç tahtası üzerinde, ya siyahlarsın ya beyazlar. i̇ki benlik içinde süre gelen bir savaş...
en büyük stratejiye sahip olan kazanacak ama aslında kaybedecek...
i̇nsan ne zaman kendine karşı bir şeyi kazandı, asıl bu soruya cevap bulabilmektir işte zanaat...