uluslararası türkçe olimpiyatları – dertli sözlük
7. sınıfta 'ana dilim türkçe' kategorisine kazağım diye, yabancı öğrenciler kategorisine de türküm diye almadıkları olimpiyat.
bu sene freedom flotilla'nın saldırıya uğraması ve ardından gelen siyasi hareketlilik sebebiyle gümbürtüye giden organizasyondur.zira programı izleyecek olan kesimin büyük çoğunluğu o sırada israil konsolosluğunun önündeydi.
vatan ve aile hasreti çekmeyi göze alarak yurtdışına giden eğitim gönüllülerinin çabalarının güzel bir sonucudur.
zencilere, türkmenlere, ruslara falan filana türkçe öğretip türkiye'ye getirerek düzenlenen şenliktir. türkçe'nin ve türklerin aslında gücünü değil can çekiştiğini ilan eder. organizasyonu düzenleyenler edebiyattan ve dilden anlamadıkları için türkçe'nin ölümüyle ilgileniyorlar. dengeler adına.
kurtlar vadisinde ömer babanın bacağı kopan adama mevlana'dan beyit okuması gibi abes bir şeydir.
bir kesimin kendini türkiye'nin tamamına mal edebilmek için yaptığı sevimli çalışmalar olarak, anlamsızlar kutusuna düşmektedir.
laikçilerin varlığından rahatsız oldukları sanılan organizasyon. oysa yok böyle bir şey. olimpiyat romantizmine biraz ara verip işlerin nasıl yürüdüğüne biraz daha rasyonel bakmanız gerekir.
vatanını, ailesini, dostunu, akrabasını hiç düşünmeden terk edebilen insanların fedakarlığıyla organize edilen organizasyonun en rasyonel yanı aklın gönlün hizmetine verilmiş olmasıdır.
"islam misyonerliği", "iç tehdit" gibi kavramlar uydurup ortalığı karıştıranlar hep vardı, bundan sonra da olacak. en rasyonel gerçek de bu olsa gerektir.
bu hizmetlere fikir babalığı eden dert sahibi insanın da dediği gibi :
"inanmayacaklar!"
biz ne dersek diyelim bu hizmetlere hikmet nazarıyla bakılmamıştır hiçbir zaman bakılmayacak da.
bu hizmetlerin samimi olduğuna yürekten inanıyorum. milliyetçiliğe düşmeden, altında bit yeniği aramadan, hikmet nazarlarımızla izleyelim diyorum.
hakkında; terk edebilmek, fedakarlık, gönül, iyi niyet, hikmet nazarı gibi kelimeler olduğundan daha fazla soyutlaştırılarak kullanılınca, neye yaradığının pek anlaşılamayacağı faaliyet.
yetişkin genç kızların şarkı türkü söylemesini güzellik olarak görmediğim,dilini dahi bilmedikleri ülkelere giden insanların bir dile değil de dine verecekleri emeğin söz konusu olacağı bir organizasyon olsaydı hakkında ukalalık etmeyeceğim olimpiyatlardır.