uluslararası türkçe olimpiyatları – dertli sözlük
bu sene freedom flotilla'nın saldırıya uğraması ve ardından gelen siyasi hareketlilik sebebiyle gümbürtüye giden organizasyondur.zira programı izleyecek olan kesimin büyük çoğunluğu o sırada israil konsolosluğunun önündeydi.
zencilere, türkmenlere, ruslara falan filana türkçe öğretip türkiye'ye getirerek düzenlenen şenliktir. türkçe'nin ve türklerin aslında gücünü değil can çekiştiğini ilan eder. organizasyonu düzenleyenler edebiyattan ve dilden anlamadıkları için türkçe'nin ölümüyle ilgileniyorlar. dengeler adına.
kurtlar vadisinde ömer babanın bacağı kopan adama mevlana'dan beyit okuması gibi abes bir şeydir.
bir kesimin kendini türkiye'nin tamamına mal edebilmek için yaptığı sevimli çalışmalar olarak, anlamsızlar kutusuna düşmektedir.
laikçilerin varlığından rahatsız oldukları sanılan organizasyon. oysa yok böyle bir şey. olimpiyat romantizmine biraz ara verip işlerin nasıl yürüdüğüne biraz daha rasyonel bakmanız gerekir.
yetişkin genç kızların şarkı türkü söylemesini güzellik olarak görmediğim,dilini dahi bilmedikleri ülkelere giden insanların bir dile değil de dine verecekleri emeğin söz konusu olacağı bir organizasyon olsaydı hakkında ukalalık etmeyeceğim olimpiyatlardır.
herkes kendi inanışına göre sarfettiği emekle, başka emekleri eleştirme hakkına sahiptir. adamların yurtdışına giderkenki fedakarlığını aşağılamıyoruz burada. o fedakarlık onların niyetindeki dereceyle allah arasında değer bulacak bir şeydir. ama işte uzak ülkelere gidiyorlar maaş almadan şöyle yapmadan böyle yapmadan diyerek adamları kutsallaştırmanın lüzumu yok. hayretle okuyorum yazılanları. onları eleştirecek kadar mübarek değilmişiz. kim bunlar? kutsal insanlar mı? siz kimsiniz peki, ölçüleri koymak adına kendinizi hangi mübareklik konumunda görüyorsunuz? sahabe halifeyi eleştirmiş, hesap sormuş, sorguya çekmiş. türkçe olimpiyatları nedir kimdir yani. nedir biliyor musunuz; şu meşhur otorite'ye riayet etmek koşuluyla gelişmiş büyümüş bir organizasyondur. ve o riayetin türkiye'deki ototritelere de göz kırparak sürdürülmesidir. bülent ecevit'ten övgü almak ve bülent ecevit'e oy vermek gibi bir şeydir. sizin etrafınızda duyduğunuz ablalarınızın abilerinizin fedakarlık hikayeleriyle, dünyadaki siyaset aynı şey değil. abd'ye riayet ettiğin için, onların islam algısına katkıda bulunduğun için senin tüm dünyada okullaşmana gelişmene izin veriyorlar. var mı dünyada böylesine örgütlenmiş başka teşkilat? sana verilen izinle açtığın okullardan öğrenci getirip olimpiyat yapıyorsun.
fakat, sizin sandığınız gibi tekil olarak yurt dışına çıkıp okullarda görev yapan herkesi aşağılama durumu yok burada. onların her biriyle allah arasındaki ilişki ayrıdır. artılarını eksilerini allah bilir. bir de olayın siyaseti var; ben kolombiya'ya giden her adamın niyetini, hedefini bilemem; ama kolombiya'da meydana getirdiğin oluşumun ve tüm dünyada kurduğun ağın hangi ilişkilerin sonucu olduğu ve aynı zamanda nelere de hizmet ettiğini düşünüp, anlayabilirim. ama siz, bu radikal romantizminizle kendiniz dışındaki bakış açısını algılamakta zorlanırsınız. ukalaca değil fakat konuşmaya herkesin hakkı vardır. benden bu kadar.
ümmetin kanayan yarası türkçe şarkı türkü söylemek mi?ben hala hayret ediyorum dine hiç bir katkısı olmayan bu olaya , insanlık nasıl ağzının suyu aka aka hayran hayran bakar alkışlar.bide bu olay madem bu kadar takdir ediliyor o zaman buyrun sahne sizin sizde çıkın bir türkü söyleyin.
türkçe olimpiyatlarıyla "otorite" arasındaki ilişkiyi kavrayanların hakkında övgüler düzmeyeceği faaliyet. diyerek bir tanım daha yapmaktan rahatsızım; çünkü ayakları yerden kesilmiş insanlara asfalttan yoldan söz etmek pek işe yaramıyor. ilişkide ne alaka olduğunu önceki entryde yazdım. bir de, ben türk okulları için, "yurt dışına gidenler süper insanlar ama okul işi kötü," demedim. dedim ki, okullarda hizmet yapmak için giden insanların kendi muhakemeleri sonucu kendi ailevi ortamlarında veya maddi koşulları nedeniyle geçerli sebepleri olabilir. ama, muhakeme gücü kuvvetli, olan bitenleri düşünüp değerlendirme yetisi olan, dünyanın gidişatıyla ilgili bilinci gelişmiş birinin, soğukkanlı ve titiz birinin ben zaten bu organizasyonun, siyasetin içinde olmasını beklemem. giden insanlar niyetlerinin mahiyeti ve derecesine göre karşılık alır. ama olay, türkçe ve türkiye adına iç açıcı bir olay değildir. türkçe ve türkiye'yi anlama şeklinize bağlı bunu kavrayabilmeniz.
dünyanın dört bir yanından gelen kişilere türkçe bir şeyler öğretiyorlar ve bu olimpiyat adı altında yapılıyor. şimdi bunun neyine sevineyim ben? ne güzel türkçe öğrenmişler mi diyim? bu bana dayatma gelmekte. milli bilinç olayı falan değil bu. zaten o pazarlamayla da olmaz. nötr bir organizasyon benim için. hatta olimpiyat.