uluslararası türkçe olimpiyatları – dertli sözlük
bu yıl 9.su düzenlenen ve 130 ülkeden öğrencinin katıldığı dev organizasyon.

artık sadece bir kurumun değil türkiye'deki herkesin sahip çıktığı, desteklediği bir olimpiyattır. burda amaç sadece insanlara türkçe öğretmek tabiki değildir.ama türkçe de önemli bir araçtır.türk okullarının dünyadaki başarısını gözler önüne serme açısından önemlidir.

ayrıca bu olimpiyat sayesinde bir çok yabancı dost da edinebilirsiniz.

17-18 haziran günleri altınparka yolunuz düşerse en azından standlara bi uğrayın derim.ordaki hava görülmeye değer.
18 haziran'daki sakarya etkinliklerine çok büyük bir katılım olmuştur. öğrenciler çok başarılı. kırgızistan'lı ğrencilerin oynadıkları, yozlaşan türkçemize atıfta bulunan skeç gerçekten çok güzel, manidardı.
dünyanın bütün dillerini konuşamadığımız ama dünyanın türkçe konuştuğunu bildiğimiz ve mutlu olduğumuz etkinlik.
bir çok farklı milletten çocukların türkçe eserleri seslendirdiği, her sene katılımın artarak devam ettiği, bu günlerde bir çok şehirde sahne alan etkinlik.
çocuklara türkçe şarkı ezberleterek türkiye'de söyletmekten ibaret bir festival. geçtiğimiz yıl çok güzel türkçe şarkı söyleyen bir çocuğa tv muhabiri türkçe soru sorunca afallayıp kalmıştı garibim. yurtdışındaki türk okullarının önemini elbette biliyorum ama bu olimpiyat işi beni zerre kadar heyecanlandırmıyor.

bir de türkçe ile ilgili bir etkinliğe 'olimpiyat' gibi yunanca asılı bir isim verilmesi ayrı bir saçmalık tabii.

ama şu var, geçtiğimiz yıl mevlid kandili'ne denk gelmişti olimpiyatlar. müslüman ülkelerden gelen çocuklar kendi dillerinde birer naat okumuştu samanyolu'nda. zevkle izlemiştim.
faydası az olsa dahi zararı (ve eleştirilecek tarafı) daha azdır.
ve çocuların türkçe konuşamamaları ile ilgili eleştirilere asla katılmıyorum. çünkü bu (sadece) bir şarkı yarışması.
türkiyeyi ve türkçeyi en iyi tanıtma yollarından biri.yurt dışındaki türk okullarının doluluk oranının yüzde yüz olduğunu da hesaba katarsak desteklenmesi gereken bir organizasyon.