bugün ak dediğine yarın kara ya da ne bileyim mor diyebilir. çünkü ispat diye sunduğu şey aslında o ana kadar elde edebildikleri neticesinde vardığı sonuçtur. misal: biz ortaokuldayken maddenin en küçük yapıtaşı atomdu. fakat ilerleyen zamanlarda proton, elektron gibi elemanlar girdi işin içine. ve bunların da daha küçük birimlerden oluştuğu, dahası bununda ucu bucağı olmadığı yönünde görüşler var. evet bilim doğruya ulaşma çabası ama çabası sadece.
fiziki ve doğal evrenin yapısını ve hareketlerini inceleyen kurallar bütünü. bu kuralları avrupalılar koymuştur. genel manada bilimsel kurallar yaratıcıyı ve sıfatlarını yok saymak, yaratıcıya meydan okumak gibi birkaç amaç etrafında yoğunlaşmıştır. yani bugün bilim felsefesi, yani bilimin işleyişini ve kurallarını ortaya koyan, sistematikleştiren düşünceler bütünü, aslında yaratıcıya isyan üzerine kuruludur.
müslümanlar, gün gelir de islam'ın öz kaynaklarından beslenen bir düşünce sistemi ortaya koyarsa, incelemeleri gereken bir noktada bilim felsefesidir. tamamen değiştirilmeli ve bilim yepyeni bir düşünce pratiği içerisinde icra edilmelidir. isyan eksenli değil, tefekkür eksenli bir bilim felsefesi üretilmelidir. bu yeni düşünce pratiği bilimin bütün alanlarına uygulanabilmelidir. böylece bilimi icra ederken aynı zamanda allah'ın sanatını temaşa etme pratiğine de erişmiş oluruz.