ekmek parçalarının üzerine kendi yağında pişirilmiş et dökülmesiyle yapılan yemektir. yanında ince ince doğranıp sumaklanmış soğan konulur. yoğurtlu baharatlı çeşitleri de vardır.
yöremizde tirit ekmek parçaları ile yapılmaz onun yerine özel olarak tirit için önceden hazırlanmış, kurutulmuş küçük küçük doğranıp özenle tepsiye dizilmiş yufkalar kullanılır. üzerine et değil tavuk suyu dökülür. hemen sıcak sıcak yenmesi eftaldir. soğuduğu zaman lapa olması ihtimali ile çöpe gitmesi ve israf olması ihtimali vardır. bu sebeple tavsiyemiz sıcak sıcak yenmesi ve mümkünse yenecek kadar ıslatılmasından yana.
(bkz:tiridine bandım)
banılası.
urfa'da sünnet düğünlerinde verilmesi adet edinilmiştir. bir de büyük ailelerin dini bayramlarda fakir/zengin herkesi davet ederek, hatta davet etmeyip sadece evlerinin kapısını açarak sorgusuz sualsiz herkese, ikram ettikleri yemektir.
anneannemin bayat ekmekleri ziyan etmemek adına yaptığı yemek . daha sonra tiridin etle ve yoğurtla yapılan bir yemek olduğunu öğrensem de benim için hep anneannem yemeği kalacak .
allah dostlarından davûd et tâî'nin, zamandan tasarruf etmek) kaygısıyla tercih ettiği yemektir. zira; ekmeği bölerek yemekle, ufalayıp tirit yaparak yemek arasında (b: elli ayet) okuyacak kadar vakit olduğunu hesaplamıştır.
kastamonu'da kel simit ile yapılır. kuru, susamsız bir simit. tirit için kullanılıyor genelde ama normal de yeniyor tabi.
"peygambermiz pek severmiş" denilen yemek.
(bkz:mithat tirit) benim için tiritin en iyi yapıldığı yerdi.