earwig and the witch – dertli sözlük
studio ghibli 'nin cgı teknolojisi kullanılarak yapılan ilk uzun metraj filmi.
yönetmeni goro miyazaki. ayrıca kendisinin üçüncü uzun metraj animasyon filmidir.

öykü, başkahramanımız olan aya isimli, yetimhanede büyüyen bir kız çocuğunun, koruyucu ebeveyn kılığına girmiş bir cadı tarafından evlat edinilmesiyle başlıyor.
film bize birçok detayıyla ''küçük cadı kiki''yi hatırlatsa da fragmandan anladığım kadarıyla tekrara düşülmüyor. zaten bu da bir kitaptan uyarlama.

açıkçası filmin hikayesinin izleyiciye aktarılması konuşunda endişe taşımıyorum. çünkü goro miyazaki'nin şimdiye kadarki yönetmenliğini yaptığı filmler beni hep etkilemişti. özellikle de kokuriko-zaka kara

ama bu filmin bir sıkıntısı var ki göze batmayacak gibi değil. 3d kullanmışlar ama taa 2010'lardaki teknoloji. tayo diye bi çizgi film vardı. sanki onu izliyoruz. açıkçası daha iyisini beklerdim. siz koskoca ghibli'siniz.

ghibli'nin geleneksel çizimle yapılan filmlerinden sonra bu değişim biraz ilginç gelse de bence iyi olmuş. hatta miyazaki'nin - boro the caterpillar isimli kısa filminde de bu teknolojiyi kullandıkları için- bu tarz yeniliklere olan merakı beni mutlu etti. ''acaba how do you live? da da bu tarz değişimler görecek miyiz?'' diye de merak etmiyor değilim.

sonuç olarak kullanılan müzikler ve hikaye ne kadar başarılı olursa olsun bu 3d tarzlarını geliştirmezlerse maalesef diğer animasyonlarla yarışabilmeleri zor görünüyor. çünkü 3d ye adım atmakla özellikle disney ile tamamen aynı kulvara girdiler. bununla birlikte gelenekten de uzaklaşmış oldular. ama toparlayacaklarına inanıyorum.