iran – dertli sözlük
israili ve dünyayı kışkırtarak petrol rantı elde eden ve ve tam savaşın rüzgarları hissedilirken tansiyonu düşürüp parsayı toplayan
ülke.
farid farjad'ın memleketi.. isfahan'ını dinleyince koluna takıldığım ve beni isfahan caddelerine götüren bir farid hayal ederim.
2011 yazında karadan 11000 km lik seyahatimin merkezini oluşturan, fars dilini konuşan insanların diyarı. ülkenin tamamında daimi bir yas-matem iklimi vardır. kadınlar erkeklerden daha baskındır karakter olarak bu memlekette. ve çay istediğinizde size bardakla değil çaydanlıkla-semaverle ikram ederler. hem zaten öğlen güneşi şiddetini dindirip ikindin vakti yaklaştığında bu diyarın insanları gelyanlarını(nargile) semaverlerini alıp yeşile,parka,suya koşar.geceleri parklarda yatmak serbesttir.sabaha kadar yıldızları seyredip uyumak isfahanın en lüks otelinde yatmaktan daha değerlidir zannımca. şirazda şairlerin sofrasında oturmak her vakit mümkün. hasılı kelam ülkemize vize koymayan bu diyara gitmek gerektir. her hafta tren ve haftanın her günü otobüsle ulaşmak mümkündür.
11 ağustos cumartesi günü (*) 6,0 ve 6,2 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş ülkedir. an itibari ile 180 ölü ve 1300 yaralı olduğu açıklandı.
allah yardımcıları olsun, ölenlerin yakınlarına sabır, yaralılara şifa versin inşallah.
haber ve fotoğraflar için : (http://www.haberturk.com/dunya/haber/767257-iranda-deprem)
suriye konusundaki tavrı ve sonrasında gelişen olaylardan sonra türkiye ile iyi ilişkileri bitme noktasına geldi.
kendi başı pjak ile dertteyken türkiye'ye karşı pkk'yı destekleyecekmiş.
ayrıca henüz doğruluğunu teyid etmedik ama depremden dolayı türkiye'den gönderilen yardımları da geri çevirmişler.

bu gidişle, olası bir israil-amerika saldırısında türk kamuoyunun (abd ve israil'e) tepkisi çok sert olmayacak..
milyon tane teori üretilebilir, yazı yazılabilir. işim değil, teorisyen yahut akedemisyen değilim fakat sürecin sonu en çok abd ve israil'in işine yarıyacak gibi. buna üzülüyorum.
ehl-i sünnet müslümanlara olan düşmanlığıyla abd ve israil'i aratmayan ülke. yaptığı zulümler artık ayyuka çıkmıştır. suriye'de katlettiği masumlar yetmezmiş gibi adeta ülkemizi kanlı bıçaklı düşman bellemiştir. ama sonu elbette yakın olacaktır. allah nankörleri sevmez. biz olmasaydık abd ve israil üç kere girmişti. sadece masum iran halkına acıyorum. allah'ın laneti iran'daki zalim yönetime ve ona destek veren diğer çanakçılarına olsun.
her sene ''israil'i haritadan sileceğiz!'' diye açıklama yapıp petrol fiyatlarını tavan yaptıran opecüyesi devlet. ''gazze'ye yardım gemisi göndereceğiz'' deyip yemeyen devlet aynı zamanda. tabi herkes bir mavi marmara değil.
taha abi(*) iran'a dair ilginç bilgilerin yer aldığı bir yazı yazmış.
okumakta fayda var.
(http://www.usasabah.com/yazarlar/taha_kilinc/2013/12/02/iran-sadece-kendisine-benzeyen-ulke)