iran – dertli sözlük
iran’ın son operasyondaki konumunu uluslararası bağlam içerisinde tekrar düşünmek gerek. bir defa iran, aksa tufanı harekatında herhangi bir rolü olmadığını resmi olarak beyan etti. en üst düzey ağızdan hamaney açıkça saldırıyla ilişkimiz yok dedi.

hamaney, filistin'deki olayların ardında i̇ran'ın olduğu iddialarına tepki gösterdi

iran’ın bm temsilcisi ve dışişleri bakanları da ayrı ayrı açıklamalar yaparak hamaney’i teyit etti.

link

aynı şekilde i̇srail ve abd resmi açıklamalarında da iran’ın müdahelesi ile ilgili hiçbir somut ifade yok. medyada dolaşan bütün spekülasyonlar 8 ekimde wall street journal’da çıkan bir makaleye dayanıyor:

wsj

burada da iran’ın müdahelenin başlamasına yeşil ışık yaktığı gibi muğlak ifadeler var. iddialara göre hamas yetkilileri ile üst düzey iranlı yetkililer birkaç hafta önce beyrut'ta buluşup planlama yapmışlar.

şimdi 7 ekim öncesi olan gelişmelere bakalım. daha birkaç hafta önce netenyahu birleşmiş milletler genel kurulu’nda filistin topraklarının tamamen ortadan kaldırıldığı gazze ve batı şeria’nın israil’e dahil edildiği bir harita ile konuşma yaptı.

filistinsiz harita

haritanın başlığı da yeni ortadoğu. aynı konuşmasında suudi arabistan ile ilişkilerin tarihi bir eşikte olduğunu ve diğer arap devletleri ile de ilişkilerini normalleştireceğini söyledi.

yine aynı dönemde i̇srail medyasında arabistan’ın iki devletli çözüm konusunda artık ısrarcı olmak istemediği ve normalleşme sürecinde bunu ön plana çıkarmayacağı yazıldı.

times of israel