islami camianın kültür sanattan yoksunluğu – dertli sözlük
i̇slami hissiyat ve dahi bazen fikriyat ile çıkan dergilerin çoğu birkaç sayı geçmeden yerle yeksan oluyorsa, ismet özel'in şiir albümü herhangi bir asalak popçunun albümünün si kadar satın alınmıyorsa, hüsnü hat yerine 3-5 lira para kazanmak için kaligrafi öğreniliyorsa, atatürk ilkelerinden devletçilik ilkesine sımsıkı bağlı müslüman kız öğrenciler hocanın söylediği kitaplar haricinde gidip kendi özgür iradesiyle bir müslüman yazarın kitabını alıp okumuyorsa, müslüman genç erkekler asalak gibi kendisine bahşedilen konuşma kabiliyetini, nimetini futbola sarfediyorsa ve benzeriyse tabiki de kültür ve sanattan yoksunluk olacaktır.
üzerine doktora tezi yazılabilecek, ancak türkiye'deki mevcut hiziplerin cumhuriyete geçiş sonrası dönemlerinin sosyolojik ve tarihi seyir olarak incelenmeleri neticesi üzerinde ciddi ve geçerli kelam edilebilecek geniş bir konudur. ancak şunu ifade etmek elzemdir ki, müslümanın zihnindeki kültür sanat dedikleri şeyin, müslüman olmanın gerektirdiği prensiplerle çatışmaması gerektiğidir. mesela müslüman ecdadımızın mimari, edebi ,musiki ve birçok yönden zevk-i selim sahibi zarif insanlar oldukları malumdur. yani müslümanlar bu konuda da köksüz değillerdir. bu prensipler olmasa yarın öbür gün müslüman camiada meyhane kültürünün olmaması da eleştiri konusu yapılabilir.
ne diyordu o kız:onlar sanattan falan anlamaz nasıl çiziceksin çarşaflı bir kadının resmini her yerden aynı.
i.
timeturk gibi alexa da 410. sırada olan bir islamcı sitenin kültür sanat sayfasına ayda yılda bir yeni haberin girmesi, haber7.com'un kültür-sanat kategorisini copy-paste ve birçoğu saçma haberlerle doldurdurmasından, plastik sanatlara dair bir müslüman'ın iş yapmamasından, "onlar" diye ayırdığımız güzelim solcuların sanat alanında deli gibi çalışmalarından vb vb vb durumlardan anlayabileceğimiz durumdur.

ii.
islami dergilerin kültür-sanat sayfaları islami organize haberleri ve dergi tanıtımları ile dolu olduğundan, kültür dediğimiz sanat dediğimiz olayın yanlış tanımlanmasından doğan durumdur.

iii.
cahit zarifoğlu'nun çıkardığı açı dergisinin altına "sanat dergisi" yazmasını şimdi daha iyi anladığımız durumdur.

iv.
islami camiada kültür-sanat-edebiyat vs alt başlığı ile çıkan birçok derginin aslında islami dergi olmaları kanıtıdır. bu yüzdendir ki dergi içeriğinde gençliğe hitap edecek ne bir zihniyet ne de bir isim bulabilirsiniz. bu yüzden gider islamcı genç billboard, newsweek, milliyet sanat okur.

v.
bu yoksunluğu biraz da olsa fark edip çıkan bazı edebiyat dergilerinin, açılan bazı internet sitelerinin sadece islami camiadan haber verme kaygısıyla çuvalladıkları gözle görülür bir gerçektir. çünki, islami camiada çok kültür-sanat faaliyeti olamaması, onları az öncede bahsi geçen kültürleştirilmiş islami haber fotmatına sokmakta, aşırı islami kalıplar arasında okuyucuya sunulmaktadır. yani bir de kısır döngü meselesi.

sonuç:
islami camianın bir an evvel kültür-sanat alanında (yani -bu yani çok önemli- müzik, plastik sanatlar, sinema) yeni, dinamik iş yapıcı adamlar yetiştirmelidir. bu alanda yeni dergiler kurulmalıdır. örn: müzik dergisi, gerçek bir sanat dergisi.