ramazân-ı şerif 1444 – dertli sözlük
"rasulullah aleyhissalatü vesselam şaban ayının son günü bize hitap etti ve şöyle buyurdu:

- ey insanlar! size büyük bir ay belirmiştir. bu ay, mübarek bir aydır. i̇çinde bin aydan daha hayırlı olan bir gecenin bulunduğu bir aydır. allah ayda oruç tutmayı farz kıldı ve gecesini de nafile ibadetlerle değerlendirmenizi istemiştir.
kim bu ayda hayırlı bir hasletle / özellikle allah’a yaklaşırsa (o hasleti vesile kılarsa), bu ayın dışında farzı yerine getiren kişi gibi olur. kim bu ayda bir farzı yerine getirirse, bu ayın dışında yetmiş farzı yerine getirmiş kimse gibi olur.
bu ay sabır ayıdır. sabrın sevabı ise, cennettir. bu ay, hayır ve iyilik ayıdır, müminin rızkının arttığı bir aydır.
kim bu ayda bir oruçluyu iftar ettirirse, bu onun günahlarının affına, cehennem ateşinden kurtuluşuna vesile olur ve oruçlunun sevabında hiçbir azalma olmaksızın aynısı onun için de olur.
(sahabiler) dediler ki:
- hepimiz oruçluya iftar ettirecek bir şeyler bulamayabiliriz?
aleyhissalatü vesselam efendimiz buyurdu ki:
- allah, bu sevabı, oruçluyu bir hurma ile veya bir yudum su ile ya da bir yudum süt ile iftar ettiren kimse için de verecektir.
bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur.
kim kölesinin / hizmetçisinin yükünü hafifletirse, allah da onu cehennemden azat eder.
bu ayda dört hasleti çoğaltın: bunlardan iki tanesiyle rabbinizi razı edersiniz, iki tanesine de ihtiyacınız vardır.
rabbinizi razı edeceğiniz iki haslet: allah’tan başka ilah olmadığına şahitlik etmeniz ve ondan af dilemeniz (istiğfar etmeniz)dir.
hep muhtaç olduğunuz iki haslet ise, allah’tan cenneti istersiniz ve cehennemden o’na sığınırsınız.
kim bu ayda bir oruçluyu doyurursa, allah da ona benim havzımdan bir yudum içirir ki, artık o, cennete girinceye kadar bir daha susamaz."

(bk. i̇bn-i huzeyme, sahih; beyhaki, şuabu’l-i̇man, 5/223; es-saati, el-fethu'r-rabbânî, 9/233; el-hindi, kenzu'l-ummal, 8/477)