srebrenitza katliamı – dertli sözlük
yugoslavya iç savaşı sırasında boşnaklara karşı sırpların uyguladığı ve en az 8000 kişinin katledildiği aynı zamanda hukuksal alanda ikinci dünya savaşından sonraki en büyük katliam olarak belgelenmiş bir katliamdır..

srebrenitza kentinin bm tarafından güvenli ilan edilen bölgelerden biri ilan edilmesi ile buraya gelen müslüman boşnaklar bm tarafından silahsızlandırıldı.. ardından burada bulunan hollandalı askerler bm'in emri ile kenti tamamen güvenliksiz bıraktı ve 11 temmuz 1995 günü ratko mladiç silahlarından arındırılmış kente hiç zorlanmadan girmiş ve 10 gün sürecek soykırıma başlamıştır.. bu 10 gün boyunca kimse müdahale etme gereği duymamıştır bu katliama..

lahey adalet divanı bir hafta süren katliamın 'soykırım' olarak kabul etmiştir ancak olaydan sırbistan'ın sorumlu tutulmayacağına da karar vermiştir..
katliamın yıl dönümlerinde kanımı donduran fotoğraflar hatırlatır en çok. yüzlerce isimsiz, numaralanmış tabutlar, başlarında acıdan donmuş insanlar... ne çok acı var.
türkiye'de kurulan genç boşnaklar derneği bu sene katliamı farklı bir eylemle kınamaya hazırlanıyor. taksim meydanında 16 bin ayakkabı kullanılarak (ölen sivil sayısı kadar ayakkabı) birleşmiş milletler'in ingilizce kısaltması olan 'un' harflerinden bir utanç heykeli oluşturulacak. bu eylem için başbakan r. tayyip erdoğan'dan ve cumhurbaşkanı abdullah gül'den de ayakkabı isteneceği söyleniyor.
adeta cennetten bir parça olan yerlerin nasıl cehenneme çevrildiğini gösteren katliam, soykırım.

hala yakınlarının mezarlarına ulaşamayan birsürü insan.. şehitlerin mezarlarının bulunmasında, mezarların üzerinde uçuşan mavi kelebeklerden faydalanılıyormuş.
müslüman boşnaklara karşı yapılan bir katliamdır.eğer katliam müslümana karşı yapılıyorsa dünya sesini çıkarmaz.katliamlar dün srebrenitza'da yapılıyordu,bugün filistin,suriye,libya'da...
müslüman boşnakların acımasızca öldürüldüğü bir olaydır. saten adı üstünde 'katliam' dır.