müsta’rib – dertli sözlük
tdv i̇slam ansiklopedisi açıklamasını şu şekilde yapıyor;
sözlükte “araplaşmış, arap gibi görünen” anlamındaki müsta‘rib kelimesi, araplaşan hıristiyanları böyle bir değişime uğramayan kuzeydeki hıristiyanlardan ayırmak için -tahkir edici bir vurgu da içerecek biçimde- i̇spanyol kaynaklarına girdiği mozarap (muzaraves, muztarabes, moçarabes, mozarabos) şeklinde bütün tarihçiler tarafından kullanılmıştır.

endülüs döneminde karşılığı "araplaşmış" şeklinde olan müsta'rib kelimesi ortadoğu'da farklı bir içerikle karşımıza çıkıyor. taha kılınç'ın açıklamasıyla;

i̇srail ordusu, filistin saflarını terörize etmek, kaos ve karmaşayı derinleştirmek, gözüne kestirdiklerini tutuklayabilmek ve asayişsizliği fırsata çevirmek için, "müsta'rib” denilen özel bir istihbaratçı sınıfını kullanıyor.arapçayı -birkaç lehçede- anadili gibi konuşan, arap âdet ve geleneklerine tamamen vakıf, filistinli gençler gibi giyinen, fiziksel açıdan onlara benzeyen, onlar gibi yaşayan ve filistin şehirlerinin sokaklarında cirit atan bir sınıf bu. "müsta'ribler" özellikle protesto gösterilerinin sıcak çatışmaya dönüşmesinde son derece aktif rol oynuyor. filistinli gençlerin arasına yüzlerinde maske, başlarında kefiye ve ellerinde taşlarla karışıp i̇srail askerlerine saldırıları başlatmak, ardından ortalık karıştığında usulca kenara çekilmek veya kalabalığın içindeki bazı hedefleri tutuklayarak doğrudan i̇srail askerlerine teslim etmek... "müsta'ribler"in başlıca taktikleri bunlar.