hür adam – dertli sözlük
filmin yönetmeninin filmi çekerken bütün risaleleri defalarca okuduğunu iddia ettiği ama filmde risale alıntılarının birkaç sözden öteye gitmediği çok da başarılı olmayan tarzda çekilen bir film.
the imam ve benzeri bazı yapımlara bakaraktan daha iyiydi. lakin bazı yerler tuhaf denecek kadar tuhaftı. yine de izlenilmesi gereken bir yapım. bilmeyenler için bir kapı aralayacak nitelikte diye düşünüyor, devamın da hayrlı yapımların gelmesini ümid ediyorum.
yalnızca 340 salonda gösterime girmiş. aynı tarihlerde vizyona giren eyvah eyvah 2 700 salonda gösterime girmiş. anlaşılan birileri bediüzzaman'dan ciddi ciddi korkuyor. güzel güzel. madem korkuyorlar daha çok film çekmek lazım.
inşallah daha donanımlı bir ekip bediüzzaman'ı konu alan bir film çeker, adı da davam olur. işte o zaman korktukları sahnelere yer verilir.
seyretmek ve desteklemek lazım, çünkü:

hür adam, bediüzzamanın istiklal mahkemelerini kuranlara ve tüm zalimlere zalimler için yaşasın cehennem diye haykırdığı bir film.
kemalist zihniyetin yanlışlarının ve düştükleri durumun vehametinin yüzlerine vurulduğu bir film.
15-20 yıl önce çekilse bazı sahneleri yüzünden yasaklanacak bir film hür adam. sırf başlangıç olduğu için eksiklerine rağmen desteklenmeli.

zalimler için yaşasın cehennem haykırışının olduğu sahne ve filmdeki çocuk sadık'ın bediüzzaman'ın ayak izini takip ettiği sahne çok iyiydi.

filmde gördüğüm eksiklikler nelerdi?

iyi bir yapım, daha iyi olabilirmiş.
film değil de film ve belgesel arasında bir yapıt olmuş..
kopukluklar var. bu bediüzzaman'ın hayatının büyük bir bölümünü anlatma çabasından kaynaklanıyor. her anı dolu bir hayatı 2, 3 saatte anlatmak hakitakten çok zor. bediüzzaman'ın hayatının üç beş yıllık bir döneminde bile bir kaç film çekecek hikaye var. van, bitlis, rusya, barla, istanbul, emirdağ, hapishaneler, sürgünler.. hepsi kendi içinde bir çok hikayesi olan dönemler. senaryoya hepsinden parçalar eklemişler. bu yüzden film, sinema seyircisinin beklentilerini karşılamıyor.

çok komik bulduğum bir kaç sahne var, onları da belirteyim. bediüzzaman'ın şeyh said isyanı ile bir alakası olmadığını ve bediüzzaman'ın türk-kürt kardeşliği taraftarı olduğunu anlatmak isterken bediüzzaman'dan bazı sözler nakletmişler. fakat bediüzzamanın kürt aşiretlerle konuşurken bile ısrarla türkçe konuşması ve kürtçe soru soran, muhtemelen türkçe bilmeyen aşiret mensublarına bile türkçe cevaplar vermesi çok komik olmuş. tamam bediüzzaman türk devletine isyana karşıydı ve eserini de türkçe yazdı ama kürtçeye karşı değildi ki. kürtçe konuşulmaması gerektiğine dair bir beyanı var mı?

mürşit ağa bağ'ın oyunculuğunu beğendim. bediüzzaman'ın talebesi rolündeki adamların oyunculuğunu beğenmedim. rol yapamamışlar. olmamış. bu durum sanırım talebe-hoca ya da mürit-mürşit ilişkisinin tam olarak bilinmemesindan kaynaklanıyor.

hür adam'ın bizlere öğrettiği bir husus daha var. davayı ve dava adamlarının hayatlarını anlatacak filmlerin artık bu davaya gönül vermiş dertli adamlar tarafından çekilmesi gerekiyor.. böyle adamlar var mı? dert bu.
fethullah gülen hareketinin öğrenci evlerinde risale yerine neden kendi kitaplarını okuttuklarını idrak ettim.bu filmde de gördüğümüz üzere taban tabana zıt söylemler var çünkü.sarık uğruna verilen mücadeleyi, başörtüsüyle özdeşleştirememiş güruhun izlese de anlayamayacağı, hatta nalıncı keseri gibi kendine yontacağı kanatindeyim.
(bkz:bir filmle değişmeyenler)
yapımını mehmet tanrısever'in üstlendiği bediüzzaman said nursi'nin hayatını anlatan film.
bediüzzaman said nursi'yi mürşit ağa bağ canlandıracakmış.

film 7 ocak 2011'de vizyona girecekmiş.

http://www.internethaber.com/said-i-nursinin-ataya-isyan-ettigi-an-296088h.htm