suriye – dertli sözlük
vatandaşlarının çoğunluğu müslüman olan 40 kadar ülkeden bir tanesi. suriye'nin ötekilerden pek farkı yok. yalnızca son yıllarda acı, yıkım ve yitimlerin sıralamasında başı çekiyor. daha önce ırak birinciydi, kimi dönem afganistan, bir dönem mısır, filistin, ya da sudan... kısacası çoğu müslüman ülkesinin durumu aşağı yukarı aynı değil mi? genellikle türkiyemizi bunlardan ayrı sayarız. ancak bizim de durumumuz pek iç açıcı değil. ırkçı ayrılıkçı bir terör bizim de başımızda. 40 kadar müslüman ülkeyiz ancak içine düştüğümüz çukurdan bir türlü çıkamıyoruz. başta ekonomik yapılarımız olmak üzere dipteyiz. 40 kadar ülkenin toplam ekonomisi tek başına ingiltere ya da almanya ekonomisinin büyüklüğü kadar etmiyor.
gelişmiş ülkeler bilim ve teknolojide açık ara ileride giderken, müslüman ülkeleri, çatışmalar, bombalar ve bunalımlarla uğraşıyor. daha da önemlisi, bu ülkeler birbirleriyle ya da kendi içlerinde boğuşuyorlar. gelişmiş veya sömürgeci ülkelere karşı baş kaldıramıyorlar (sahte / terörist eylemler hariç) ve başkaldırsalar ve savaşsalar bile kazanamayacakları da bir gerçek.
gerçekte çözüm de çok zor değil, çünkü sorunu tanımladığımızda çözümün ne olduğu açığa çıkıveriyor. önceki satırlarda vurguladığımız "ekonomi, bilim, teknoloji" yanı sıra "eğitim, kültür, sanat" işte bunlara yatırım yapıldığında pek çok sorunu aşmak sanıldığı kadar zor olmayacaktır. yenilikçilik, rekabetçilik, insani gelişmişlik, bürokratik şeffaflık gibi değerlendirme ölçütlerinde hep sonlarda yer alan müslüman ülkelerinin hangi konulara odaklanması gerektiği çok açık.