suriye – dertli sözlük
kuruluşundan beri pkk teröristlerine verdiği desteklerle türkiye'deki çıyan topluluğunun gelişmesine en büyük etkiyi yapmış olan, sınırımızdaki türk düşmanı devlettir. düşmanlığının tarihsel nedenlerinin dışında gap projesi ile güneydoğumuzdaki ırmakların suyunu kullanmamız çok zorlarına gitmiştir. bu ırmakların sahibi, içinden geçtiğiı topraklar ya da döküldüğü deniz değil, doğduğu topraklardır. ve fırat/ dicle türk yurdunda doğan türk'ün helal su kaynaklarıdır.
savaş bitti diyorlar.idlib kentine taşınıyormuş halep'te bulunan siviller.inşallah bir srebrenistsa yaşanmaz.allah mazlumları korusun.
yıkılan ülke.

artık barışın, sükunetin hakim olması gereken ülke. yüz binlerce insan iç savaşta öldü. binlerce aile dağıldı. milyonlarca mülteci meydana geldi. kısaca harap olmuş bir ülke. artık bu anlamsız iç savaşın bitmesi ve barışın temin edilmesi gerekiyor. böylece suriyeliler vatanlarına dönebilir.
savaşın yıktığı ülke.

http://www.aljazeera.com.tr/haber/savasin-yiktigi-ulke-suriye
https://twitter.com/ajturk/status/710146007867129856

videoyu özellikle izleyin.

heyecanla alınan kararların, önünü sonunu düşünmeden atılan adımların, savaş çığlıklarının sonucu bu hale gelen bir ülke. 5 yılın ardından 500 bine yakın ölü, 6 milyon mülteci, 10 milyona yakın yaralı. harap olmuş bir ülke, dağılmış yuvalar. "tüm bunlar ne içindi?" sorusunun cevabı koca bir hiç. avrupa'nın çıkarları, müslüman ülkelerin hırsları, arap baharı fitnesi ve yıkılan koskoca bir ülke, parçalanmış hayatlar, dağılmış yuvalar, yurtlarından uzakta açlık, sefalet ve horlanma ile yaşayan milyonlarca mülteci. evet, allah'ın istediği olur. takdir allah'ındır. ama allah müslümanlara bölünüp parçalanmayın diye de uyarır. bilemiyoruz ama tüm müslüman nesiller için büyük bir ibret vesikası. allah tüm müslüman nesillere ibret nasip etsin. en önemlisi allah suriye'de huzur ve sukunet versin ve suriyelilerin kendi yurtlarında mutlu ve huzurlu yaşamasını nasip etsin. allah müslümanları akıllarını kullanan insanlar eylesin. allah hiçbir müslüman ülkeye de bunları yaşatmasın.
artık ülkemizi de ciddi bir tehlikeye sokan iç savaşa sahne olan ülke.

akl-ı selim sahibi, gelen tehlikeyi gören ve uyaran herkes, belirli çevreler tarafından susturuluyor veya linç ediliyor. sanırım suriye'de akan kan, belirli bir kesimi tatmin etmemiş.
ibretlik olaylarla başlatılan arap baharı'nın yıktığı ülke.

gerçekten ibretlik. aynı şeyler bizim ülkemizde olduğu zaman ahlaksızlık dediğimiz şeylerin aynısı suriye'de olmuş, ama medyamız ve islamcılar müslümanlar uyanıyor diyerek halkımızı gazlamışlardı. esed'in katliam yapmasına engel olunması gereken bir süreçte suriye'de muhalifler ve sokaktaki insanlar kışkırtılıyor, iç savaşa doğru giden süreçte muhalefetin silahlanması gerektiği vurgulanıyordu. şimdi de aynı şekilde türkiye'nin suriye'ye girmesi gerektiği vurgulanıyor.

işte suriye'de arap baharı olayları başlamadan önce bu olayları kışkırtan ibretlik dediğimiz bir olay.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/639275-suriyeli-lezbiyen-aktivist-abdli-erkek-cikti
cenevre 3 görüşmeleriyle oyalanan iç savaş mağduru ülke.

https://www.youtube.com/watch?v=ol39pa__rhk

videoyu izleyin. sonuca bakın.

soruyoruz, değer miydi?
vatandaşlarının çoğunluğu müslüman olan 40 kadar ülkeden bir tanesi. suriye'nin ötekilerden pek farkı yok. yalnızca son yıllarda acı, yıkım ve yitimlerin sıralamasında başı çekiyor. daha önce ırak birinciydi, kimi dönem afganistan, bir dönem mısır, filistin, ya da sudan... kısacası çoğu müslüman ülkesinin durumu aşağı yukarı aynı değil mi? genellikle türkiyemizi bunlardan ayrı sayarız. ancak bizim de durumumuz pek iç açıcı değil. ırkçı ayrılıkçı bir terör bizim de başımızda. 40 kadar müslüman ülkeyiz ancak içine düştüğümüz çukurdan bir türlü çıkamıyoruz. başta ekonomik yapılarımız olmak üzere dipteyiz. 40 kadar ülkenin toplam ekonomisi tek başına ingiltere ya da almanya ekonomisinin büyüklüğü kadar etmiyor.
gelişmiş ülkeler bilim ve teknolojide açık ara ileride giderken, müslüman ülkeleri, çatışmalar, bombalar ve bunalımlarla uğraşıyor. daha da önemlisi, bu ülkeler birbirleriyle ya da kendi içlerinde boğuşuyorlar. gelişmiş veya sömürgeci ülkelere karşı baş kaldıramıyorlar (sahte / terörist eylemler hariç) ve başkaldırsalar ve savaşsalar bile kazanamayacakları da bir gerçek.
gerçekte çözüm de çok zor değil, çünkü sorunu tanımladığımızda çözümün ne olduğu açığa çıkıveriyor. önceki satırlarda vurguladığımız "ekonomi, bilim, teknoloji" yanı sıra "eğitim, kültür, sanat" işte bunlara yatırım yapıldığında pek çok sorunu aşmak sanıldığı kadar zor olmayacaktır. yenilikçilik, rekabetçilik, insani gelişmişlik, bürokratik şeffaflık gibi değerlendirme ölçütlerinde hep sonlarda yer alan müslüman ülkelerinin hangi konulara odaklanması gerektiği çok açık.
alimler eskiden oranın sokaklarından geçerken orada uzun yıllar tedrisat gören ilim adamlarına hürmeten, oralara giden rasulullaha hürmeten nalınlarını çıkardıkları diyardır.şimdi ne haldesin ey biladı şam..