son – dertli sözlük
her şeyin kaderi. kader sözlükte, "ölçü, takdir edilen" anlamlarına geldiğine göre. her son ölçülmüştür. başlangıcın ölçülüp biçildiği gibi, her son'da ölçülüp biçilmiştir. bir şey son buluyor ise, o şeye ölçülüp biçilen o kadarmış demek gerek.

son bulan hayat ise, umutlar ve düşler ne derse desin, o hayatı ölçüp biçenin varlığı bilinmeli. sabır kendisi acı, meyvesi tatlı. yani sonu tatlı. yani sabrın kaderi tatlı. sabra ölçülüp biçilen tatlı.

her şey başladığı gibi son bulur. biz istesekte, istemesekte. bu ölçülüp biçilme bizim kudretimizde değil. bize bu irade verilmemiş. nefes almak nasıl gayr-i iradi ise, ve nefesi tutmak kaderi değiştiremez ise, sonu değiştirimeye çalışmak denilen budalalık, aslında ölçülüp biçilenin o şey olmasından başka değildir.

bu son olsun.
hz. amine'nin hasta yatağında iken iki cihan saadeti oğluna söylediği son sözler de her şeyin bir sonu olduğunu bize salık veriyor. ne demişti:

her diri ölecek, her yeni eskiyecek, her yaşlı dünyadan ayrılıp gidecektir. i̇şte ben de ölüyorum. fakat adım ebediyyen kalacak. çünkü arkamda hayırlı ve tertemiz bir evlat bırakıyorum."
geçen yıl atv'de yayınlanan senaryosu berkun oya'ya ait olan 25 bölümlük türk dizi filmi.

ocak 2013 itibariyle isveç devlet televizyonu svt'de "lögnen" (yalan) adıyla gösterime girdi. (http://www.svt.se/lognen/)

abdli bir yapımcı firmaya ise senaryosu satılmış; uyarlama yaparak yeniden çekecekler.

diziyi yayınlandığında izlemiştim. türkiye dizi sektörü açısından oldukça iyi bir çalışmaydı. ancak son birkaç bölümde özenle korunan sürprizin yani gerçeğin ortaya çıkışı çok sarsıcı olmadı. ve bu nedenle son birkaç bölümde heyecan düşmüştü. ama yine de yerli dizi olarak izlenmesi gerekenler listesinde yer alıyor.