bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak – dertli sözlük
bu bilgi işime yaramayacak demek yerine ben bu bilgiyle hayatıma neler katabilirim ya da hayatımda neler değiştirebilirim sözünü söyleyemeyenlerin kaçış cümlesi. işin özüne bakarsan harflerde tek başlarına anlam ifade etmiyor ama bir araya geldiklerinde ise dünya, kaleminin ucunda oluyor.sayılarda tek başlarına 1 2 3 anlam ifade etmiyorken kullanıldıkları yere göre binbir çeşit anlam kazanıyor. kiminde milyon can kastediliyorken kimin de para miktarı oluyor. yani elinde kalem varken deftere sadece karalamak niyetine bakarsan asla cesaretin olmaz ama kalemi düzgün tutup şaheser üretmek amacı ile bakarsan ortaya çıkacak olanlara aklın hayalin yetmez. (bkz:her şey elinde kullanmayı öğren yeter.)
bilginin değerini kavrayamamanın sonucu söylenen bir söz. nerede işe yarayacağı hiç belli olmaz. esas gaye edinilen bilgileri işe yarar hale getirmektir. dolayısıyla bu bilgi nerede işime yarayacak sorusundan ziyade, bu bilgiyi nasıl işe yarar hale getiririm sorusu sorulmalı.
hayatın küçük bir bölümüne takılıp kalmış kimsenin sorusudur. halbuki hayatı bir bütün olarak düşünmeli ve zamanı gelince doğru puzzle parçasını doğru yere koyarak resmin tamamına bakmalı.
bu soruya "al bak ne işe yarıyor" cevabını veren bir video.
her bilgi gerçek hayatta bir şekilde rol alıyor nitekim.

(http://vimeo.com/77330591)
zoraki öğrenen gençlerin çok doğal bir sorusudur. bir mühendis adayı alanında uzmanlaşmak için, meraklısı matematikteki incelikleri keşfetmek için, günübirlik değersiz magazin bilgileriyle tatmin olmayan biri daha kalıcı ve evrensel uğraşlar edinmek için, mahallenin zeki çocuğu matematikle mahalleliye pratik çözümler getirerek zekasını göstermek için matematik öğrenme talebinde bulunsa böyle soru sormazdı. ancak konular tepeden inme olunca tek amacı diplomasını almak olan öğrenci, öğrenme gayreti göstermek için bir sebep arıyor ve haykırıyor bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak. bir konu başka önemli bir konunun önkoşulu olduğu için veya gerçek hayatta lazım olduğu için veya allah rızası için veya sadece mantıksal düşünme kabiliyetini geliştirmek için öğrenilmesi gerekiyor olabilir. kimi eğitimcilerin hedeften haberdar etme diye bahsettiği ilkedeki hedef ne olursa olsun öğrencilere itiraf ve izah edildiğinde bu gençler sakinleşecekler ve belki o amaca ulaşmak için aşk u şevkle çalışacaklar. ancak gerçek şu ki niye öğrettiğini öğretmen de bilmiyor.
her bilgi yeri, zamanı geldiğinde değerlenir ve "bu bilgi ne işme yarayacak" diye bir soru da olamaz. hiç kulak asmadığımız, dinlemediğimiz bir şey bile gün gelir bizim için hayati önem taşıyabilir. fazla bilgi göz çıkarmaz demiş atalarımız.(fazla mal mıydı?) neyse işte, bilginin zararı olmaz yeter ki hayır yönünde kullanmasını bilelim.