bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak – dertli sözlük
ahmet'in cebindeki paranın 5/3'üyle aldığı cevizler, kalan parasının yarısıyla aldığı fındıklar ve ahmetin toplam parası... şeklindeki hesaplama bilgilerinin gerçek hayatta işe yarayabilmesi için şu şekilde düzenlenmesi uygun olabilir.

emresu'nun banka hesabındaki mevduatın 5/3'üyle aldığı ipod , kalan mevduatın yarısıyla aldığı iphone ve emresu'nun toplam geliri...
bir eşit ağırlık sınıfındaki matematik derslerinin hemen hemen hepsinde duyulması mümkün olan soru. kısır bir tartışmadan başka bir şey getirmemiştir, getiremez, muhtemelen hiç bir zaman getiremeyecektir de.
(bkz:boş laf)
genel kültür bilgisi olacak. ergen sorusudur bu. soru güzel sorulabilse şu şekilde olabilir kanatimce:
"bu bilgi ile dünyaya meydan okuyabilir miyim?"
bilginin gerçek hayatta neye yarayacağı sorusunun yüzde doksan beş makul bir cevabı vardır,bu formülleri,kuralları ve yasaları çıkaran insanlar başka evrende yaşamıyor laf olsun diye mesele üretmiyordur lazım olmuş ve olacaktır ki yapmışlardır.bu soruyu öğrencinin sormasını beklemek bile büyük bir eksikliktir eğitim sisteminin yanlışıdır yaptığı şeyi niye neden yaptığını bilmeyen çocukar yetiştirmek nesli tektipleştirir üstelik neden?diye soran çocuğa tatmin edici bir açıklama yerine geçiştirmek için verilen alelade cevaplar öğrenme isteğini köreltir.
soruyu soran değil sorduran öğretmenin hatta öğretmenin değil onu yetiştiren sistemin ayıbıdır bu şayet ayıp varsa ortada.
logartime nerden çıkmış neden çıkmış ne amaçla çıkmış kimler neden nerelerde kullanılır bunu?
cevabı bilmiyosa hoca
evlat bende bilmiyorum sordum söylemediler bende araştırmadım dese daha efdaldir.
-sınıfı geçmene yarayacak gibi bir cevap hem logartimayı bulana hem öğrenciye saygısızlıktır.
her bilgi yeri, zamanı geldiğinde değerlenir ve "bu bilgi ne işme yarayacak" diye bir soru da olamaz. hiç kulak asmadığımız, dinlemediğimiz bir şey bile gün gelir bizim için hayati önem taşıyabilir. fazla bilgi göz çıkarmaz demiş atalarımız.(fazla mal mıydı?) neyse işte, bilginin zararı olmaz yeter ki hayır yönünde kullanmasını bilelim.