iran sineması – dertli sözlük
i̇fade gücü yüksek olan, aksiyondan çok durumu anlatan bir sinemadır. tabii bunda i̇ran'ın baskıcı rejiminin de etkisi büyük. ama tanınmamış doğal ve yapmacıksız oyuncularıyla ayrıca objektif çekimleri çok hoş olan bir sanat ve itiraz sinemasıdır.
türkiye'nin ahlaksız filmleriyle kıyaslamayacak kadar güzeldirler.ayrıca i̇ran'ın suriye'de yaptığı yanlışı eleştirenler, türkiye'nin irak savaşı'ndaki tutumuna bir baksınlar.
iran sineması hakkında kitaplar okumuş ve ciddi araştırmalar yapmış biri olarak;

-iran sineması doğrudan devletin katkısıyla ve yaptırımlarıyla 'olmuş' bir sinemadır. fakat burda bahsedilen devlet günümüz yönetimi değil, humeyni'nin ta kendisidir. amerika ve ahlaksız batı filmleri yasaklanmış, kültür ve irşad bakanlığına bağlı bir sinema okulu kurulmuş ve yönetmenler yetiştirmişler. fakat o yönetmenlerin birçoğu günümüz yönetimine muhalif.

-iran sineması 90'lı yıllardaki üstdüzey seviyeden sonra şimdilerde 'rejimi eleştir ödül kap, batılılara doğudaki yoksulluğu göster, doğu romantizmi yap ödül kap' yarışına dönmüş durumda, (fakat yetişmiş bazı yönetmenlerin varlığı sebebiyle halen iyi eserler de üretebilmektedir.)

-günümüz yönetimiyle sinemacılarının aynı dili konuşmadığını anlamak için birkaç 'yeni' filmi seyretmeniz kafi.

- iran sineması iran siyaseti hakkında iyi şeyler düşündürtmez. son yıllarda tutuklanan sinemacılar, yasaklanan filmler yüzünden hem yönetmenler artık yurtdışında çalışmaya başladılar hem de iran bu tavrı yüzünden epey imaj kaybetti.

iran sineması mecidi ve kiyarüstemi'den sonra yeniden tartışılabilir ama bu iki isim yaşadıkça kendisinden söz ettirmeye devam eder. 2. maddede eleştirdiğimiz kitle bunların dışındadır.
hayatın içinden bir iki saati alıp film yapan sinemadır. her şey tıpkı badkonake sefid filminin sonundaki baloncu çocuğun yalnızlığı kadar gerçektir.
(http://www.youtube.com/watch?v=wm7vohiw3ek)

masumdur bu sinema. abartı hiçbir şey bulamazsınız içinde. hollywood, bollywood ve dalları kollywood, tollywood, lollywood filmlerine hiç mi hiç benzemez. size görsel bir şölen sunmaz. bunlara rağmen izlerken düşündürür, huzur verir. kendine özgü bir tarzı vardır ve bu yüzden çekicidir. i̇zlemeye başlarsanız bırakamazsınız. deniz deryadır.
en baba adamı mecid mecidi'dir.tüm zamanların en'lerini çekmeyi başarmıştır.şimdilerde ismini son çektiği filmiyle duyuyor izlemek için sabırsızlıkla bekliyoruz.
kendisinde en sevdiğim şey "tanrı bakış açısı"dır.
yani filmde her zaman tanrının onları gördüğünü bilerek hareket ediyorlar. avrupa filmlerindeki gibi, kahraman tek kalınca (tabiri caiz ise) her haltı yemiyor.
mesela bir ayrılık filmi en başarılı filmlerindendir ve orada bayan başörtüsünü değiştireceği zaman eskisini çıkarmadan önce yenisini takar ve saçları görünmeden eskisini başından çıkartır. çok küçük ama çok önemli bir ayrıntı. (*)