saatlerin ileri geri alınması – dertli sözlük
enerji tasarrufu adına birinci dünya savaşından beri süregelen uygulamadır. tahmin edildiğinden çok daha tehlikelidir. kim bilir hangi aksilik ve olumsuzluklara neden olur ayar yapmayı unutan bir insan evladı için.
insanlar üzerinde psikolojik olarak birçok olumsuz etki oluşturan uygulama. enerji tasarrufu adı altında birinci savaşından beri dünya milletlerinin bir kısmı kullanmaktadır. abd'de insanlar üzerinde yapılan gizli ve açık psikolojik deneyler sonucunda zaman mefhumunu değiştirmek veya onu insan zihninden silmek vb. olayların insanlar üzerinde birçok olumsuz tesir oluşturduğu tespit edilmiştir. ama enerji tasarrufu adına bu uygulama devam edegelmektedir.
vakti zamanında türkiye'nin en doğusunda yaşayan bizlerin kış döneminde yatsı ezanıyla okuldan çıkıp eve dönmemize sebep olan uygulama. saat 15:30-16:00 arası güneş batıyordu.(*)
fakat enerji harcama yoğunluğu ankara'nın batısında olduğundan dolayı, tasarruf için bu uygulama şart.
en son açıklama 2014 yazıyla beraber uygulamanın biteceği ve ileri saatte kalacağımız yönündeydi.
günü geldiğinde unutulursa insana acayip şoklar yaşatabilir.

dün gece; 2.30 gibi bilgisayarı kapattım. biraz kitap okumak üzre, kitap okuma köşeme çekildim.
az biraz kitap okuduktan sonra saate bakayım dedim: 04:12...
şok oldum. ne ara 1 saat 40 dk geçmişti. üstelik o kadar çok kitap da okumamıştım.
acaba masada uyuya mı kaldım diye okuduğum sayfaları tekrar gözden geçirdim. hayır. not aldığım yerleri, çizdiğim yerleri çok iyi hatırlıyordum.
bir türlü işin içinden çıkamadım. balkona çıktım. biraz hava aldım. ama aklım başımda, şuurum yerinde, bunu hissediyordum. fakat saatin nasıl bu kadar hızlı geçtiğine bir türlü anlam veremedim.

sabah ev arkadaşım, 'telefonlar saatleri otomatik olarak ileri almış, halbuki saatler yarından itibaren ileri alınacaktı' deyince, ayıldım.
kaldırılması gereken uygulamalardan birisidir. gereksizdir. bir zamanlar yani kıbrıs barış harekatı esnasında amborgo döneminde enerji tasarrufu için başlatılmış. lakin günümüzde önemi kalmamıştır.
bu sene iki hafta gecikmeli olarak 8 kasım günü uygulanan işlemdir. keşke on kasım sonrasında yapılsa idi diyorum. on kasım trollemesi olurdu ve eminim ki ülkemizin gündeminde eski saate göre mi 9 u 5 geçe saygı durulacak? hükümet on kasımı da iptal etti türünden haberler çıkacaktı? bir kısım medyada bir saat boyunca saygı duruşunda kalan antik putçuları görecektik. neyse ki olmadı allah muhafaza. i̇ktidarın havasından mı suyundan mı akpli gibi konuşturuyorlar insanı tövbe est. ☺