beyninin pekmezini akıtmak – dertli sözlük
akan kan ile pekmez arasındaki bağlantı renklerinin aynı olması ve akışkanlık hızlarının birbirine yakın olması gibi özelliklerinden dolayı aralarında bağlantı kurulmuş iki kelimedir. beyninin kanını akıtırım diyerek kaba bir söyleyişten ziyade pekmezini akıtırım tarzında kullanılarak sempatik bir yaklaşım kullanılmıştır.
birine aşırı sinirlenildiğinde ona yapmak istenilen şey. bu tabiri genellikle zihnimde canlandırarak yaparım henüz gerçekten yapacak kadar sinirlenmedim.
türk deyim kültürünün nadide örneklerinden biri.
tehdit amaçlı kullanılır, kafanı kırarım anlamındadır.
muhtemelen ilham geldiği anda kavga halinde olan bir şairin 'kafanı kırarım' diyeceği yerde ağzından çıkan sözdü. kavga ettiği adamlar da bunu anlamlandıramadıklarından kavgadan caydılar. söz efsane oldu.

(bkz:beyin pekmezi)
pekmezin rengi ile kan arasında mecazi bir bütünlük oluşturulmuş olsa gerek akan kana zihinlerde şeker katılmış.