amerika birleşik devletleri – dertli sözlük
adı şu sıralar sıklıkla skandallarla anılan ülke. ülke tarihinde yaşanmayan şeyler, şu son birkaç ayda üst üste yaşandı. aslında bir hegemonyanın yıkılışına şahit oluyoruz. çok gürültülü olacaktır elbette. en son oyların tekrar sayımı gündeme gelmişti.

her neyse, malum kendisi 20.yy'ın düzen kurucusuydu. yani kendi hegemonyasını kurmuştur. bu hegemonyayı inşa ettiği saraylarıyla değil, bilakis bir hegemonya kavramını anlatan 3 ana kriterle sağladı. ekonomik güç, kültürel güç, askeri güç. malum pentagon gibi binalarını ise bu hegemonyasını anlatan bir numune olarak inşa etmiştir.

herkesin bildiği gibi dolar, dünyada alışverişin yapıldığı tek para birimi olmuştur. bakınız, ülkemizde dahil birçok ülke halen abd'nin inşa ettiği bu ekonomik düzenin sıkıntısını yaşıyor. dolar yükseldi, dalgalandı, düştü, indi, bindi.

herkesin malumu abd, popüler kültürün gerçek kaynağıdır. yani popüler kültürün mimarı abd'dir. hollywood sinemasıdır. abd, giyim ve gıda sektörleridir. evet, yanlış duymadınız, abd'nin imal ettiği giyim ve gıda ürünleri de birer popüler kültür ikonudur. misalen kot pantolon. misalen hamburger. tabi bu kültür köklü bir geçmişi temsil etmez. fakat avrupa'nın 9.yy'dan itibaren elde ettiği birikimi fütursuzca kullanmaktan çekinmemiş ve bu birikimi tekrar yorumlamıştır. pek kaliteli bir yorum sayılmaz. ama bu yorumlama abd'nin kendisini kültürel bir güç haline getirecek kadar bir birikim elde etmesini sağlamıştır. malum abd medyası bir propaganda makinesidir. bu kültürün tüm dünyaya taşınmasını yine bu medya sağlamıştır.

yine herkesin bildiği gibi abd büyük bir askeri güçtür. dünyada batılıların bilimsel yorumunun taşıyıcısı hatta başat aktörüdür. yine aynı ölçüde teknolojinin de en büyük temsilcisidir. bu teknolojiyi, askeri alanda kullanmaya da çekinmez. yani ürettiği teknolojiyi kısa sürede iki ana bölüme ayırır. askeri ve sivil teknoloji. yani ortada üretilen bir teknoloji var. bunu hem sivillerin hem de ordunun kullanacağı şekle dönüştürür. faydalı ya da zararlı mevzusu bir başka konu. biz sadece bir hegemonya nasıl oluşmuş onu inceliyoruz. her neyse devam edelim. bulduğu askeri teknolojiyi ya da sivil teknolojiyi, inovatif bir değere dönüştürmeyi de ihmal etmez. böylece bu işten para da kazanır. etik ya da değil. yine ayrı bir konu.

uzun lafın kısası, bina inşa etmekle ne süper güç olursunuz, ne de hegemonya kurabilirsiniz. hegemonya kuranlar, kurduğu hegemonyanın bir sembolü olarak bina inşa etmişlerdir. bina inşa ederek hegemonya kurulamayacağını dünya siyaset tarihi mö. 5000'li yıllardan beri bilir. yani medeniyet kurmuş ilk insanlardan beri.
birinci ağızdan türkiye'yi hedef alan, ipleri koparttığını ilan eden ve buna mukabil sitem etmekten öte hiçbir tavır alamadığımız merkezi hükumetimiz. united states'in bir yıldızı mıyız ki biz?
pkk'nın hamisi.

abd kuzey suriye'ye düzenlediğimiz son harekattan dolayı son derece rahatsız olmuş olacak ki bizi tehdit etmiş adeta. ışidle mücadele adı altında bize karşı hazırlanan ordunun herkes farkında.
link

ama tehdit sökmez. cumhurbaşkanı'nın dediği gibi devletimiz terörü önlemede kararlı.
link

cumhurbaşkanı sürekli israil açıklarına yanaşan abd gemilerinin vurgusunu yapıyor ve niyetlerini sorguluyor. başka amaçları olabileceğini vurgulamaya çalışıyor.
"erdoğan konuşmasında nato müttefiki abd'nin bölgeye uçak gemilerini göndermesinin barışa, sükunete, diyaloğa, diplomasiye ve taraflar arasında tansiyonun düşürülmesine hiçbir katkı sağlamadığını da vurguladı. "
link

abd bizi yutmaya çalışırken iran, rusya ve çin ise bizi abd ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor. iran sırasını savmaya çalışıyor. savaşı ortadoğu'ya yaymaya çalışıyorlar. arap liderler ise el altından israil'e destek vererek durumu kurtarmanın derdinde.

biz kuzey suriye'ye odaklanıp terörü bitirmeye çalışmalıyız. bir taraftan da telefon diplomasisi ile gazze ve filistin sorununu çözmeye çalışmalıyız. cumhurbaşkanı aslında bu savaşın israil ile sınırlı kalmayacağını çok iyi biliyor. ve ateşi canhıraş şekilde söndürmeye çalışıyor.
link
dolayısıyla mehmetçik gazze'ye değil. kendi topraklarımızı koruyacağımız adımları atmak için hareket etmeli. biz hiçbir yeri kurtarmakla mükellef değiliz. buna gücümüz yetmez. bizim yapacağımız en güzel şey insani yardım yapmak ve savaşın durmasını sağlamak.
adamlar kafasındaki armagedon'u ilan etti. bunu uydurmuyorum. benyamin netanyahu'nun ortadoğu'nun yeniden dizayn edileceğini açıklaması, anthony blinken'in "ben buraya bir yahudi olarak geliyorum." diyerek israil'i ziyaret etmesi bunların göstergesi.
cumhurbaşkanı da bunun normal bir durum, normal bir savaş olmadığının farkında.
link

çin doğu türkistan'ı unutmuş ortadoğu'da barış havariliğine soyunmuş. maksat barış havariliği değil. tayvan'a yoğunlaşan dikkatleri ortadoğu'ya çekmek. hakeza rusya da öyle. ukrayna üzerine yoğunlaşan dikkatleri ortadoğu'ya çekmek. yani filistin meselesini istismar ediyorlar. iran ise zaten belli. kendi savaşmıyor. filistinlileri kullanıyor.
dolayısıyla ben devletimizin izlediği politikayı sonuna kadar destekliyorum. barışın geleceğine de tüm kalbimle inanıyorum. yeter ki realist politikalara devam edelim. fevri hareket edenlere ve etmek isteyenlere engel olalım. ki başımız belaya girmesin.
dostumuz kim varsa tehdit ediyor. demek ki canları çok yanmış. ama sökmez. azerbaycan barış istiyor. haklarını istiyor. savaş değil.

link