ala kızı – dertli sözlük
gerçekten ortam foruma dönmüş, tanıma cevap gibi tanım yazmak istemezdim ama bazı ifadelere sessiz kalamayacağım.

--- iktibas ---

..."yılda iki kez vacib olan namaz için camiye gelinir mi ?" deyip kovarsak o namazı da kılmalarına mani olmuş oluruz.

--- iktibas ---

denmiş ya hani, işte bu ikisinin pek alakası yok bence. namaz daha ziyade bireysel ibadettir(*), tesettürün kocaman bir toplumsal tarafı var. tesettürü yanlış uygulayan insan; kendi günaha girer, insanları günaha sokar. ayrıca islamı temsil ettiği için islamın yanlış tanınmasına yol açar. yanlış örnek olur. müslümanları kötülemek için hazır bekleyen ve bunun için malzeme arayan kesime de iyi malzeme verir. ne gerek var?


ikinci olarak; biz müslümanlar öğrendiğimiz her şeyi, diğer müslümanların anlatmasıyla öğrenmiş değiliz sanırım. müslüman bir ailede yetişmiş olmak işimizi kolaylaştırmış olabilir ama ailemizin anlattığı da kur'an'dır, hadistir. bunlar da "okunabiliyor" tabi. tesettürün amacını da anlamak mümkün bu şekilde. bir insan yaptığı şeyi tam yapmaya gayret etmeli. bir kadın tesettüre giriyorsa onu en doğru nasıl yapacağını öğrenmeye çalışmalı. dini sonradan öğrenmiş olmak vs mazeret değil tesettürü yanlış uygulamaya. kimseden de dinlemek zorunda değiliz doğrusunu öğrenmek için. bu âlâ kızları diye tabir edilen, onlara özenen kızların; bu dergiyi okumakla, modayla vakit öldürmek yerine, yaptıkları şeyin(*) ne olduğunu anlamaya çalışmaları daha anlamlı olur sanırım. bu nedenle bilmiyorlardı, anlatılmadı... demek yersiz.


ayrıca;
--- iktibas ---

...nur suresinin örtünme ayeti gelince erkekleri kendilerine varıp allah'ın indirdiği ayetleri okumaya başladılar. hanımların hepsi allah'ın emrine uyarak yünden ve pamuktan yapılmış örtülerine büründüler...

--- iktibas ---


demek ki bir anda düzgün örtünebiliyormuş insan. herkes tutturmuş bi’ "bir anda zor gelir, yavaş yavaş oturtursun tesettürü zaten." öyle de bir yerleşmiş ki insanların ağzına, ilk alışverişimde "pardösü alma bence, şimdi zor gelir. tunik falan giy başlarda, sonra alıştıkça geçersin uzun giymeye, pardösüye" ya da "bak çok uzun bu; yaşına gitmez, kestirelim biz bunu..." denmişti her yerde. ama yok öyle bir şey hanımlar/beyler. bu tavize kılıf uydurmak. tesettüre yavaş yavaş geçiş, bu zamanda, moda gibi kavramlar bu kadar önemsenirken, çok daha zor olabilir hatta.

ve tabi biz bilmeyene de demeyiz "yanlış senin tesettürün. böyle baş mı örtülür?" falan. kişilere hitap daha farklı olur illaki. şak diye eleştirmezsin insanın tesettürünü. burada ortam daha müsait, genel konuşuyoruz.