islam ve bilim hakkında sorular – dertli sözlük
islam ve bilim arasındaki ilişkiyi öğrenmek için sorulan sorular. islam, bilimle çelişir. islam ilimle çelişmez. bilim ve ilim farklı kavramlardır. bilim, bugün avrupa'da doğan ve yaratıcıya meydan okumayı ve her fırsatta bunu kendine ve başkalarına dayatmayı düstur edinmiş bir bilgi dağarcığıdır. ilim ise yaratıcıyı aramayı kendine düstur edinmiş bir bilgi dağarcığıdır. burada ince ayrıntı, bilim felsefesidir. bilimin bugünki anlayışta icra edilmesinin sebebi bu felsefedir.

bilim felsefesi, herhangi bir yaratıcı tanımadan kainatı ve bilim düşüncesini inceler. hatta yaratıcı düşüncesine meydan okumayı hatta o düşünceyi yeryüzünden silmeyi kendine vazife bilmiştir. bunun en büyük ispatı higgs bozonunun bulunması çalışmalarını motive eden en büyük etken, yaratıcı varlığı düşüncesinin gereksiz olduğunun ispat edilmesi gayretidir. bu motivasyonu bu çalışmayı başarıyla sonuçlandıran bilim adamlarının çalışmanın sonucunda yaptıkları açıklamalardan anlarız. aslında modern bilimin mottosu "her şeye meydan oku" sloganıdır. bu nedenle bilimin islam ile alakası yoktur. islam'ın ilimle ilişkisi vardır. ayrıca bilim, nefsi tatmin çabasıyken, ilim faydalı olma gayretidir. bilimin nefsi tatmin çabasının ispatı, patent çalışmaları ve nobel ödülleridir.

sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. modern bilim ve onun fikir yapısını oluşturan bilim felsefesinin çarpık anlayışı nedeniyle islam ile alakası yoktur. ilim ise bize kur'an'da da tavsiye edilen bir hazinedir.