şiir – dertli sözlük
şiir başkadır şiirsellik başkadır, şiirsellik nesirde de yakalanabilir. şiirsellik şiirin verdiği aheng hissidir, bu modern şiirde de mevcuttur. mesela batının 'humor' dediği 'mahsus kültür' mefhumunca senin telezzüz ettiğinden başkası tad almaz.mesela ben vivaldi sevmem ama bir gün derste cebren dinleyince bir süre sonra hoş gelmişti.kuvve-i zaika(tad alma kabiliyetimiz) nasıl ki alemdeki umum lezzetlere bir müfettiştir, amma kendi fıtratınca telezzüz eder lezzet alır. aynen öyle de ahengin de ölçüsü vasidir, geniştir, senin kulağının dili tad alamıyorsa da, başka fıtrat ondan lezzet alır. sen aynanı siyaha boyamışsan kırmızıda siyah görünür sarı da paslı görünür.
bir tabiatı olan edebi icra sanatıdır.insanın fıtratı olduğu gibi şiirin de tabiatı vardır. şiirin tabiatı mana ve ahenktir.postmodernizm sonrası dünya, insanın fıtratını ve eşyanın tabiatını değiştirdiği gibi sanatın ve edebiyatın da tabiatını değiştirdi. bu konuya en güzel örnek şiirdir. şiir, ortadoğu ve iran coğrafyası'nda yani ortaasya'nın bir bölümünde doğmuştur. şiir, doğduğu dönemden beri, ahenkli ve manalı manzum sözler olarak bilinir. estetik kaygısı ile yazılır, insanların sanatsal bir zevk alması amaçlanır. batı, her şeyi kendi anlayışına göre şekillendirmeye çalıştığı ve bunu da dayattığı için şiirin tabiatını bozmuştur. batı, edebiyatta fazlaca söz sahibi değildir. batı edebiyatındaki eserlerin daha çok nesir olduğu bilinir. yazılan şiirlerse nispeten ahenkli ve manalı manzumlardır. beceriksizce yazılmış eserler bütünü. bunda dilin de etkisi yadsınamaz. batı, kendi edebiyatını dünyaya dayatmıştır. önce kendi edebiyatına çevirdiği diğer dünya edebiyatlarını daha sonra postmodernizmin verdiği yozlaştırıcı etkiyle tek bir potada eritmiştir. ahenkten uzak, hiçbir mana içermeyen sözler bütünü haline gelen şiir de özünden bu şekilde uzaklaşmıştır. estetik duygusu yok olan insanlar, şiirdeki sanatı hiçe saymış, nesirden bozma eserleri birer manzum olarak kabul etmiştir. bu durum şiir yazma yeteneği olmayan insanları şair yapmıştır.
şi̇i̇r ne demek mi̇? bi̇rde birsen ateş'in kaleminden dinleyelim bakalım... bence çok güzel anlatmış üstüne tanımam.--------iktibas--------duygu işidir, gönül işidir şiiryazmak hayat, yazmak yaşam biçimidirşair yazarsa nefes alır, oksijen gider ciğerlerineyazarsa sıyrılır bütün kötülüklerden, soluk alıraşktır şiir, sevdadır akından değil hem de karasındançıkartır yaşatır insanı, kaderin kökünden karesinden-----------en güzel ilaçtır mutluluk için yazılmış en özge murattır, alınasıen uçta lezzettir şiir, tadılasıbazen bir umuttur gizemli korkularda bazen ummadık bir ışık, izbe karanlıklardasolan bir çehreye kan ve güneşsevgiliye vuran, kirpikleri ak bir bakıştır şiirtutamadığın nazik bir el, bakamadığın ay parçası yüzdürkulağında harf harf, hece hece çınlayan duyamadığın sözdürayrılıktır şiir, edebi olmasa da hasrettir, özlemdiryutkunup içine attığın bir acıdır şiirhıçkırıklardan sonu gelmeyen bir şarkı, bir ezgidir şiir...--------iktibas--------şiirin tamamı için;(bkz:şiir mi şair mi yazmak mı)
konuşamayanların dili olur kimi zaman; kimi zaman konuşanın özü olur.şiirin adeti budur... öze müpteladır, özü çıkarmak ister öne...şiiri yazanın derinliğine denk şiiri anlayacak olanın derinliği gerek...özü bulanların ise artık şiire ihtiyacı kalmaz ona susmak bile bakmak bile destanlar yazmak gibidir.özünü bulanlardan öze vurulanlardan olalım inşaallah. vesselam
-- iktibas--şiir sorgulanmaz,kime yazdın...? diye sorulmaz,ne demek istedin...? diye şaire kızılmaz, üzerine alınılmaz, yargılanmazve belki de sorsan üç gün sonra şair bile hatırlamak istemez yazdığı o anı.şiir okuyup geçilir, beğenilirse her kalpte kendine yer edinir, kalbine girenindir.kalbine istemeyene, sırtını dönene ait değildir.davet edilmediği yüreğe gitmeyen "en asil" misafirdir.-- iktibas --