filistin için ne yapabiliriz – dertli sözlük
i̇çimizi yakan pek çok hadiseden sonra akıllara gelen sorudur.

i̇sraili kınadık, filistinli kardeşlerimize destek olduk, dualar ettik evet.

ama sizce türkiye'de yaşayan bir müslüman olarak bizler filistin davası için ne yapabiliriz?

benim ilk aklıma gelen cevap şu: kaliteli müslüman yetistirmeliyiz. paranın, makamın ve şehvetin kölesi olmayan müslümanlar.

öyle kuru laflarla, eleştirilerle bir şeyin olmadığı herkesçe malum. peki bizim elimizden gelen ne, bizler nasıl bir aksiyon içine girmeliyiz?
bireysel olarak filistinle ilgili iyi kitaplar okumak gerek.tarihini bilmeden olmuyor.zahide tuba kor ve taha kılınç dinleyelim.takip edelim.kitaplarını okuyalım.beytülmakdis akademileri var, çeşitli platformlarda onlara katılabilirsiniz.bulunduğunuz yerlerde yapılan kermes ya da filistinle ilgili çalışmalara katılabilirsiniz.el cezire ve altay cem meriç kanallarını takip edebilirsiniz.i̇sraile karşı her türlü sosyal etkinliğin içinde yer alabilirsiniz.çevrenizde bu meseleyi konuşabilirsiniz.i̇nsanları bilinçlendirebilirsiniz.herhangi bir stkya girip onlarla beraber çalışabilirsiniz.eyleme geçmek her zaman daha iyidir.bizi de diri tutar.youtubeda bu konuda alanın uzmanlarından çok fazla ders var.onları izleyebilirsiniz. filistin marşlarını çocuklara öğretebilirsiniz.twitterda t adlı kullanıcının başlattığı tag çalışmalarına destek verebilirsiniz.
en özeti çalışmak gerek.bilgi,inanç ve kararlılıkla ancak böyle umut edebiliriz.
yapılması gereken öncelikli işlerden birisi de genç nesli ve özellikle çocukları bu konuda bilgilendirmek ve şuur sahibi olmalarını sağlamak. biz bunu ihmal ettikçe daha çok gencimiz sosyal medyadaki tezviratlara kanacak. hala filistinliler toprak sattı diye sosyal medyada asılsız propagandalar yapılıyor. bunu meşhur bir sosyal medya kanalında ilber ortaylı'ya da söylettiler. pes doğrusu. dünyanın her yerinden filistin davası takip ediliyor ve her kesimden (hristiyan, yahudi, ateist, dindar, komünist vs.) milyonlarca destekçisi var. ama ben böyle saçma bir argümanın türkiye sekülerleri haricinde ciddiye alıp tartışıldığına hiç rastlamadım.

hud suresi 113. ayet:

zulmedenlere de meyletmeyin! yoksa ateş size dokunur! hem sizin, allah’dan başka hiçbir dostunuz yoktur; sonra size yardım edilmez.

ayet-i kerime'nin de emrettiği üzere değil zalimlerin tarafında olmak onlara biraz meyletmek bile cenab-ı allah'ın gazabını celbeder. rızâ-yı küfür, küfür olduğu gibi, zulme rızâ da zulümdür. bu şuurun yerleşmesi lazım,
1. asla ve asla ümitsizliğe kapılma: filistin meselesinde ümmetin ümitsizliğe kapılması şeytanın, yahudi ve avanelerinin en çok arzuladığı şey. keyfiyetin kemiyetten üstün olduğunu söyleyen bir dinin mensuplarıyız. abd ve avrupa'nın ekonomik, askeri ve siyasal kudreti gözümüzü korkutmasın. fetih suresi 28. ayet indiği zaman peygamberimizin yanında bir avuç müslüman vardı. daha kendi akrabalarına ve kavmine karşı bile bir galibiyet elde edememişti. ama cenab-ı hakkın vaadine hepsi gönülden inandılar: " o, onu (i̇slâm’ı), bütün dinlere üstün kılsın diye resûlünü hidâyet ve o hak olan dîn ile gönderendir. şâhid olarak allah yeter!" o zamanın süper güçleri roma, çin ve iran imparatorluğu dünyaya hükmediyorlardı. dinlerinin milyonlarca tebaaları vardı. kısa bir sürede cenab-ı hakkın vaadi gerçekleşti ve mekkeli bir yetimin (s.a.v) arkadaşları bu dini endülüs'ten çin'e kadar yaydılar.

2. ayağa kalk: bulunduğun yerde barışçıl gösterilere, protesto ve etkinliklere katıl. kermesler, yardımlaşma etkinlikleri düzenle. bildiriler dağıt. filistin meselesi hakkında paneller, konuşmalar organize et. en azından memleketimizde bu meseleden habersiz olan insanlar bu şehirde bilinçli, şuurlu, vicdanlı müslümanlar var der.

3. paylaş: sosyal medyanın gücünü hafifsememek lazım. artık hükümetler de uluslararası şirketler de küresel imaj yönetimi için sosyal medyaya bağımlı hale geldi. ana akım medya zamanla filistin meselesini gündemden düşürmeye, ikincil hale getirmeye çalışsa da en azından sosyal medyada sürekli gündem oluşturmak gerekiyor. bunu hem ülke çapında hem de dünya çapında yapmak mümkün. malum, islam ülkelerinde sosyal medya kullanım oranları çok çok yüksek. kabiliyeti olanlar etkileyici poster ve afiş hazırlayabilir. sadece whatsapp’tan bile binlerce kişiye ulaşmak mümkün.
4. boykot et: özellikle doğrudan israil ile ilişkileri olan şirketleri boykot kampanyası çok etkili olabilir. hiçbir şirket kolay kolay ortadoğu pazarından çekilmeyi göze alamaz. para güçtür. paranla kimi güçlendirdiğinin şuurunda ol. boykot kampanyalarını hafife alanları, benim paramla ne olur diyenlere aldırma. yahudiler hayata ve paraya taparlar. onları buradan vurmak önemli. cuma suresi 6-7. ayet meali şöyledir:

de ki: “ey yahudi olanlar! doğrusu (siz, diğer) insanlardan ayrı olarak, sâdece kendinizin, allah’ın dostları olduğunuzu zannediyorsanız (ve) eğer (bu iddiânızda) doğru kimseler iseniz, haydi ölümü temennî edin!” hâlbuki ellerinin takdîm ettiği (işlediği günahlar) yüzünden onu ebediyen temennî edemezler. allah ise, o zâlimleri hakkıyla bilendir.

cenab’ı allah’ın bildirdiği üzere yahudiler hırs-ı hayat ve ölümden korkaklıklarıyla meşhurdur.

yine haşir suresi 5. ayet meali şöyledir: herhangi bir hurma ağacından ne kestiniz veya onu kökleri üzerinde dikili bıraktınızsa, işte (bunlar hep) allah’ın izniyledir ve (bu muâmele, allah’ın) fâsıkları (yahudileri) rezîl etmesi içindir.

bu ayet, ehl-i îmâna her fırsatta hâinlik eden benî nadr yahudilerinin sürüldükleri vakit, en sevdikleri mallarının onlara cezâ olarak telef edilmesi üzerine nâzil olmuştur. müslümanların bir kısmı onların canını yakmak için ağaçların en iyisini keserken, bir kısmı da iyileri ehl-i îmâna kalsın diye sâdece değersizlerini kesmişlerdi. cenâb-ı hakk bu âyetle, sahâbelerin herbirinin farklı incelik taşıyan o ictihadlarına iltifat buyurmuştur. (râzî, c. 29, 283)

siyonist bir aşkenazi yahudisi türkiye gibi bir islam memleketinde 500 küsur şube açmış (starbucks). bu kabul edilemez. yahudileri rezil edip hüsrana uğratmak için şirketlerini ifşa edip küresel bir boykot hareketi başlamak imkansız değil.
5. yardım gönder: ihh, kızılay, beşir, hayrat vs. fark etmeksizin canla başla çalışan kardeşlerimiz var. elinden geldiği kadar maddi destek ol.

hz. peygamber’in sallallahu aleyhi ve sellem azatlısı meymune radıyallahu anha: “ya rasulallah! beyt-i makdis’e gidip gitmeme hakkında bize ne buyurursunuz?’’ dedi. allah rasulü: ‘’gidin ve orada namaz kılın!’’ diye cevap verir. fakat o zaman orada (bizans ile persler arasında) savaş vardı ve bunu dikkate alan peygamber aleyhissalatu vesselam efendilerimiz şöyle buyurdu: ‘’şayet oraya gidemez ve orada namaz kılmazsanız, oranın kandillerini aydınlatacak yağ gönderin!’’ buyurdu.’’

(ebu davud, salat, 14)

6. dua et: her namazın ardından dua et. fetih suresi oku. saatlerce haber izlemekle vakit kaybetme. teheccüde kalk, bu fırsatı değerlendir. müminin mümin kardeşine duası geri çevrilmez.
taha kılınç'tan alıntı:

genç kardeşlerimle dertleştiğimde, herkes aynı şeyi dile getiriyor: "kendimi hiçbir işe yaramaz hissediyorum!" biraz sohbet edince, mesele anlaşılıyor: kendisine telkin edilen uçuk hedefler öylesine gündemini işgal ediyor ki, yaptığı her şey gözünde değersizleşiyor ve hiçbir şey yapamadığını düşünerek kendi kendini yerin dibine gömüyor...

i̇slâmî camiada bilhassa rastladığım bir şey var: gençlere nutuk atan kanaat önderleri, onları en üst ve en uç hedeflere odaklamaya çalışıyor. bir salon dolusu gence "hepiniz salahaddîn olacaksınız!" diyorlar mesela. veya bir salon dolusu hanıma "fatih sultan mehmetler doğurma" hedefi gösteriliyor.

diyeceksiniz ki, "hedefi gösterelim, bir kişi bile tuttursa kârdır". ama öyle olmuyor ne yazık ki. o hamasî nutukların tesirinde kalan çocuklar, hayatta kapasitelerine ve nasiplerine göre farklı rollere büründüklerinde ve gösterilen o hedeflere ulaşamadıklarında, psikolojik çöküntüye sürükleniyorlar. ümitsizlik ve eylemsizlik bataklığına yuvarlanıyorlar.

böyle vakalarla o kadar çok karşılaşıyorum ki, gençlere şunları sürekli
hatırlatıyorum:
* allah için samimi olarak yaptığınız hiçbir şeyi küçümsemeyin ve azımsamayın,
* herkesin yapabileceği büyük-küçük bir iş mutlaka vardır.
* salahaddîn olmak, ancak 150-200 yılda bir denk gelecek bir nasiptir, amma "salahaddîn'in ordusunda nefer olmak" hepimizin yapabileceği bir şeydir.
* i̇dealleriniz olsun evet, ama kendi kapasitenizi ve şartlarınızı da mutlaka gözetin,
* ve ne olursa olsun, ümitsizlik bataklığına asla düşmeyin. ümitsizlik, küfürle eş değerdir.
bugün pek çok şehirde gazze şeridi (el ele ) eylemi vardı.aileler,gençler, çocuklar herkes yollardaydı.eylemin fikirbabası galiba tülay gökçimen hanımdı.biz de gittik ve katıldık.pankartlarıyla, bayraklarıyla küçük çocuklar, tekerlekli sandalyesi ile gelen insanlar vardı.en son el ele eylemi galiba 28 şubat'ta yapılmış.
her şeyi yapabiliriz, yeter ki yola revan olalım.
mesela; öğretmen dersine gazze'ye dua ederek ve çocuklardan birer dua alarak başlasın.tüm siyonizmi anlatsın.üstünkörü öylesine değil.slaytlarla ve videolarla en iyi şekilde hazırlanarak.en az iki dersini 80 dksını vererek.boykot hareketleri için gençleri yönlendirsin.filistin ve tarihi ile ilgili okuma grupları oluştursun.beytülmakdis kulüpleri kursun.kamuoyundaki yalanlardan zehirlenen zihinleri temizlesin.yol açsın,yol göstersin.okul mescidinde marşlar okusun çocuklarla.okul bahçesinde pankartlar açsın.