kolay erimeyen özel olarak hazırlanmış küp şeker. ã‡ay içerken şekeri dilinin altında tutarsın. böylece çay ağzındaki şeker sayesinde tatlanır. özellikle doğu bölgelerinin yerel halkının nerdeyse tamamı çayı bu şekilde tüketir. bir akrabam doğuya geldiğinde bu şekerlerden bir çuval götürerek şeker niyetine yemişti. ã‡uvalı otobüse koyarken ayıp olmasın diye gülmemek için kendimi zor tutmuştum. bildiğin küp şeker kardeşim :) sadece biraz daha sert.
ilk defa gittiği çay ocağında "çay kaşığı koymamışsınız" diyen şahsa dönen onlarca çift gözün içim tarzıdır.
konya şekerine çok benzeyen ama çayın içinde bile çok zor eriyen (hatta tamamı erisin diye beklerseniz çay buz gibi oluyor), doğu anadolu insanımızın toz şeker niyetine kullandığı, önce ısırılıp ardından çay içilen nesne.
dadaşlara has şeker.kullanması her yiğidin harcı değildir.
toz şekeri çayda eritip de içengillerin nası oluyo bu şeker erimiyo dediği. meğer normal küp şekerden farklı hemen erimeyenini kullandıklarını rezillik olmadan öğrenmesinin iyi olacağı.
doğuda çay, şekerli, kıtlama, gözleme, hayalleme türlerinde içilir. şekerli bildiğimiz çaya şeker atılarak içilen çaydır. kıtlama şeker kerpeteniyle kırılan küçük şekerlerden birini ağzınıza alarak; gözleme tabağa şekeri koyup şekeri gözleyerek; hayalleme ise boş şeker tabağına bakıp şeker var diye hayal ederek içtiğimiz çaydır.