tarhana – dertli sözlük
babamdan dinlediğim hikayeye göre ismi şurdan gelir :
birgün padişah tebdil-i kıyafet yaparak sokağa çıkar . rastgele bir eve girer . ev oldukça sade ve basit bir evdir . ev sahibi misafiri hemen içeri alır ve ortada kurulu olan sofraya davet eder . evin hanımı sofraya çorba getirir . çorbayı içerler ve padişah çorbaya hayran kalır . çorbanın ismini sorduğunda ise '' beyim burası bir fakir evidir dar hane çorbasıdır bu .. '' cevabını alır . adamın alçakgönüllülüğü ve misafirperverliğinden ayrı bir etkilenir padişah , adama da gerekli mükafatı verir . çorbanın tarifini almayı da unutmaz tabi ki .
severek içtiğimiz yapımı emek isteyen çorba. son zamanlarda eski tadını alamıyorsakta mercimek çorbasından sonra hala baştacıdır.
kastamonu'da yaş olarak yapılan bir şekli vardır. hamur tarhana olarak da geçer. biraz daha farklı bir tarhana lezzeti olur. kıymalı da pişirilebilir.
son dönemde cips olarak tüketimine de başlanan gıda maddesi. çorbasını bilirdik, lakin cips olarak tüketimi sanırım yeni bir tüketim şekli.
evde yapımı zahmetlidir. kokusu eve yayılır, üste siner, ellerinizi çorba gibi görmenize neden olur. yoğun emek sonrası pişirip sofraya koyduğunuzdaysa o bir tabak çorba tüm yorgunluğu alır. çay edebiyatı değil tarhana edebiyatı yapabilecek kadar severim kendisini :)
yapılması uğraş gerektiren, her yöre de tarifi ve yapılışı değişen türkiye'ye özgü, çokta güzel bir tadı olan çorba türü olur kendileri.